Hallands Nyheter

SD röstar på Alliansens kandidat SVERIGE:

ANDREAS NORLÉN (M) VÄNTAS VÄLJAS TILL TALMAN I DAG

- TT

SD kommer att rösta på Alliansens kandidat till riksdagens talman i dagens omröstning. Det innebär att Andreas Norlén (M) med största sannolikhe­t blir vald.

”Av de två nominerade kandidater­na från S respektive M väljer vi att aktivt rösta för M:s kandidat. Vi menar att Moderatern­a är det parti som har bäst förutsättn­ingar att leda en regering i någon konstellat­ion, givet det parlamenta­riska läget”, säger SD:S partiledar­e Jimmie Åkesson i ett pressmedde­lande.

Han säger att praxis varit att största regeringsp­arti innehar talmanspos­ten och att SD ”så långt som möjligt i det här läget” försökt att följa den principen. Norlén kan bara väljas med SD:S stöd. Sverigedem­okraterna har med sina 62 mandat vågmästarr­ollen eftersom blocken har 144 respektive 143 av riksdagens totalt 349 mandat.

TOBIAS BILLSTRÖM, Moderatern­as gruppledar­e i riksdagen, välkomnar beskedet från SD att stötta konstituti­onsutskott­ets nuvarande ordförande.

”Vi välkomnar ett brett stöd för Andreas Norlén i riksdagen”, säger han i en skriftlig kommentar.

Även Kristdemok­raterna ställer sig positiva, medan Liberalern­a anser att det är upp till SD hur de röstar.

– De får rösta som de vill. Hur Sverigedem­okraterna röstar kan inte vi styra över, säger Eric Aronsson, pressekret­erare på Liberalern­a.

Centerpart­iet är inne på samma linje – SD röstar som de själva vill.

SOCIALDEMO­KRATERNA presentera­de under torsdagen sin egen kandidat till talmanspos­ten, Åsa Lindestam. Om inget oväntat inträffar * Det är partigrupp­erna som nominerar kandidater till talmanspos­terna. Själva valet äger rum efter uppropet i riksdagen den 24 september.

* Först väljs talman, därefter förste vice, sedan andre vice och slutligen tredje vice talman. Det är den så kallade ålderspres­identen, alltså ledamoten med längst tid i riksdagen, som förrättar valet.

* Om enbart en kandidat är nominerad sker valet utan omröstning.

* Om flera kandidater är nominerade gäller följande: Om någon riksdagsle­damot begär omröstning så sker valet med slutna sedlar. Den kandidat som får mer än hälften av rösterna är vald. Om ingen kandidat får mer än hälften av rösterna blir det en ny omröstning. Den kandidat som får mer än hälften av rösterna är vald. Om ingen av kandidater­na får mer än hälften av rösterna sker en omröstning mellan de två kandidater som fick flest röster i den andra omröstning­en. Kandidaten som får flest röster är vald. förlorar hon nu striden.

”Sverigedem­okraternas besked innebär en mycket tydlig politiseri­ng av talmansämb­etet. De kommer att välja en talman med ett uttalat uppdrag att lösa regeringsf­rågan på just det sätt de själva önskar”, säger gruppledar­en Anders Ygeman (S) i en skriftlig kommentar till TT.

Han reagerar kraftfullt på att Moderatern­a menar att de har ett brett stöd för Norlén i riksdagen.

”Detta är anmärkning­svärt givet att de borgerliga partierna valde att inte förankra sitt förslag till talman brett över blockgräns­erna utan i stället lät Sverigedem­okraterna fälla avgörandet.”

S kommer fortsatt att föreslå Åsa Lindestam till posten.

Vänsterpar­tiets partiledar­e Jonas Sjöstedt reagerar också med kraft.

– Jag tycker att det var väntat. Sverigedem­okraterna och Moderatern­a har närmat sig varandra politiskt. Moderatern­as migrations­politik är väldigt lik Sverigedem­okraternas, säger han.

– Om det blir en moderat regeringsb­ildare så kommer den vara helt beroende av Sverigedem­okraterna politiskt och det är klart att det är det som Sverigedem­okraterna vill.

ÄVEN MILJÖPARTI­ET ÄR kritiskt och menar att detta innebär svikna löften under valrörelse­n från Centern och Liberalern­a.

– Nu blir det som vi varnade för, att SD får makten över vem som blir talman och därmed indirekt makten över regeringsb­ildningen, säger språkröret Isabella Lövin.

Ännu finns chans för C och L att ändra sig för att komma överens om en talman över blockgräns­en, framhåller hon.

– Alla som har röstat på Centern och Liberalern­a och trott på löftet att man inte ska ge inflytande åt Sverigedem­okraterna, det här är ett svek mot dem, säger Lövin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden