Hallands Nyheter

Falkenberg.

Per-arne Korshag har gjort det förr. Dags igen: att ropa in årets första humrar för hiskeligt mycket pengar.

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

”Men den här gången är en av humrarna till mig själv.”

PER-ARNE KORSHAG, som tidigare bjudit andra på premiärhum­rarna

– Om det är värt det? Klart att det inte är, säger falkenberg­aren Per-arne Korshag som köpte årets två första humrar på tillsamman­s dryga kilot för 83 000 kronor vid fiskauktio­nen i Göteborg.

Men hans skäl för denna extravagan­s är 50-årsjubilee­t. Det är nämligen så många år sedan han för första gången körde upp med sin pappa, fiskhandla­re Ragnar Carlsson, till fiskauktio­nen i Göteborg.

I går morse gav han sig iväg vid fyratiden på morgonen, och var på plats vid fiskauktio­nen vid tjugo över fem för att lägga bud.

Och det är ju inte första gången som 73-årige laxrökaren Per-arne Korshag ropar in premiärhum­rarna. Det skedde även 2013 och 2014.

MEN DÅ VAR det inte för sitt eget höga nöjes skull, utan då gav han humrarna till några av dem som betytt mycket för honom: den bankman som en gång i tiden gav honom ett lån så att han kunde dra i gång rökeriet; den läkare som framgångsr­ikt behandlade hans svåra cancer; och hans hustru.

– Men den här gången är en av humrarna till mig själv, säger Perarne Korshag som planerar att på fredag inta denna dyrbara måltid.

– På lördag är jag sedan bjuden på en annan skaldjursf­est. Och på söndag ska jag överraska min dotter med den andra hummern, säger Korshag som numera är änkling.

För humrarnas del har deras sista tid inneburit en resa lite fram och tillbaka, eftersom de faktiskt fångades någonstans i närheten av Träslövslä­ge.

– Ja, så stod det i alla fall på lådan.

OCH EFTERSOM VI har lite utrymme kvar här i spalten kan vi även dra historien om varför Korshag heter Korshag, en historia från tiden när han och hans far jobbade tillsamman­s i fiskhandel­n i Falkenberg.

– Min pappa Ragnar och jag lät likadana på rösten. Därför visste de som ringde inte vem det var när vi svarade ”Carlsson”. Jag hade tänkt mig att byta till Ragnarsson, men fick i stället några förslag på nya namn från patentverk­et. Där hittade jag Korshag.

– Pappa var arg på mitt namnbyte och sade: ”Korshag, nu tror kunderna att vi är högfärdiga och vi kommer inte få en enda fisk såld.” Men det fick de.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ??  ??
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? TILLBAKA I FALKENBERG EFTER KÖPET. Per-arne Korshag i fiskbilen med 83000 kronor hummer i nävarna. Strax dags att koka dem.
Bild: OLA FOLKESSON TILLBAKA I FALKENBERG EFTER KÖPET. Per-arne Korshag i fiskbilen med 83000 kronor hummer i nävarna. Strax dags att koka dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden