Hallands Nyheter

Tvisten om faktura fortsätter

- PÄR LINDQVIST 010-471 54 39 par.lindqvist@hn.se

Företaget Stax Holding och Varbergs kommun fortsätter att ligga i tvist med varandra om en faktura. Stax menar att priset är alldeles för högt.

Företaget Stax Holding och Varbergs kommun är fortfarand­e oense om fakturan för arbetet på Smeakalles äng.

Varbergs kommun skickade i början av juni en faktura på 9,8 miljoner kronor till företaget Stax Holding Scandinavi­a AB för utfört arbete på Smeakalles Äng etapp två.

Men Stax Holding menade att fakturan borde ha varit betydligt lägre och att den inte preciserad­e något utfört arbete.

Företagets vd, Stefan Larsson, tyckte att kommunen ägnat sig åt ”rena maffiameto­der” och valde att bestrida fakturan.

VARBERGS KOMMUN SVARADE med att fakturan visst var korrekt men skickade ändå en mer detaljerad faktura. I mitten av augusti kom en ny skrivelse till kommunen där Stax var villigt att betala en del av fakturan, 1,6 miljoner, för arbetet på Fastarpsvä­gen.

Stefan Larsson har också valt att skickat in uppgifter till kommunen för att visa kostnaden för ett liknande arbete som företaget utfört i området.

– Vi byggde en väg in där det finns småbostads­mark och jag hamnade betydligt lägre än vad kommunen gör och vi använde samma entreprenö­r. Kommunen ska ha tre gånger så mycket jämfört med mitt jobb, uppger Stefan Larsson.

Sedan dess har det varit tyst kring tvisten.

– Jag har inte hört någonting från kommunen. Det är förvånansv­ärt hur de sköter det här, säger Stefan Larsson och fortsätter:

– Antingen har de en väldigt bra förklaring varför det är så otroligt mycket över vad det kostar att bygga en väg eller har de mycket att dölja. Jag har bestridit fakturan och vill ha ett svar från dem.

Nu verkar det som att Stefan Larsson kommer få sitt svar.

– Vi håller på att ta fram en ny skrivelse till Stax. Vi vidhåller vår inställnin­g att fakturan är korrekt, säger Lisa Holmdahl Pedersen, jurist på Varbergs kommun, utan att gå in på detaljer vad den nya skrivelsen innehåller.

– Det finns en faktisk kostnad och den är korrekt, menar hon.

LISA HOLMDAHL PEDERSEN säger också att Varbergs kommun inte har skickat ut någon separat faktura på 1,6 miljoner som Stax begärde. Så här reagerar Stefan Larsson på informatio­nen om kommunens nya skrivelse:

– Det ska bli intressant att se vad de skriver. Kommer de med en korrekt skrift så kommer jag att betala. Men jag ifrågasätt­er varför det blivit så dyrt.

– De har tagit in extern expertis och externa konsulter, varför och till vad?

Därmed verkar tvisten vara kvar på ruta ett. Fakturan som Stax ska betala har förfallit. Kan inte parterna komma överens finns det en risk att ärendet till sist måste avgöras i domstol.

”Antingen har de en väldigt bra förklaring varför det är så otroligt mycket över vad det kostar att bygga en väg eller har de mycket att dölja.”

STEFAN LARSSON

vd på Stax Holding

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? OENSE. Stax Holding vägrar betala fakturan från Varbergs kommun för markarbete­t på Smeakalles äng.
Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV OENSE. Stax Holding vägrar betala fakturan från Varbergs kommun för markarbete­t på Smeakalles äng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden