Hallands Nyheter

Badhusreno­vering är försenad

VARBERG: Renovering­en av Varmbadhus­et blir mycket mer omfattande än vad tanken var från början. Tidsplanen har spruckit två gånger.

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

1920-talspärlan Varmbadhus­et ägs av det kommunala fastighets­bolaget Varbergs Fastighets AB. I våras inleddes en renovering i syfte att rusta upp huset och återskapa dess forna glans.

Bassängen skulle få nya kakeloch klinkerpla­ttor. Men när arbetena inletts stod det klart att bassängen var i sämre skick än väntat. Betongen i väggarna och golvet var så porös att det krävdes åtgärder.

Därför bilades väggarna och golvet ner. Även pelarna runt bassängen var i sämre skick än väntat. Armeringen hade rostat och pelarna behövde en totalrenov­ering.

– Nu blir det i princip en ny pool, säger Magnus Aronsson, fastighets­ingenjör på Varbergs Fastighets AB.

TANKEN FRÅN BÖRJAN var att bassängen skulle nyöppna 1 oktober, men den tidsplanen har spruckit. Den nya betongen runt bassängen måste torka i tre månader innan kaklet och klinkern kan sättas.

– Jag vågar inte säga något nu om när det kan vara klart. Vi kan börja lägga klinker tidigast nästa år.

Magnus Aronssons ambition är att sätta en ny tidsplan i samarbete med byggaren Petersson och Hansson Bygg AB under den här veckan. Innan de samtalen är avslutade vill inte VFAB säga något om tidsplanen men det lutar åt att bassängen kan tas i bruk först framåt våren.

Bassängen är inte det enda problemet. Även yttertaket byggs om.

– Takstolarn­a, som består av träbjälkar, är hårt angripna av röta. De har varit i en fuktig miljö och ventilatio­nen har inte varit den bästa. Tidens tand har nött på dem. Huset är snart hundra år så det är inte så konstigt.

Magnus Aronsson säger att Varbergs Fastighets AB känt till att taket förr eller senare måste göras vid. Men att behovet var så akut blev en överraskni­ng som dök upp under arbetets gång. Omfattning­en av rötan i bjälkarna upptäcktes vid demonterin­gen av en ventilatio­nskanal.

ENLIGT UPPGIFT FRÅN fastighets­bolaget tidigare i år skulle renovering­en kosta omkring fem

Renovering­en av Varmbadhus­et blir mer omfattande och kostsam än planerat. Huset är i sämre skick än förväntat. Nyinvignin­gen har skjutits fram från 1 oktober till i vår.

miljoner kronor. Den kalkylen håller inte längre men hur stor avvikelsen är vill Varbergs Fastighets AB inte uppge innan mötet med Petersson och Hansson Bygg AB hållits. Kunde ni inte ha känt till detta med taket och bassängen innan ni påbörjade arbetena?

– Det kan man tycka. Men nu ser vi inga andra alternativ för att få detta bra. Vi gjorde fuktmätnin­gar och de visade inte på någon fukt i betongen. Men de mätningarn­a gjordes när badet var i gång. Vi bilade inte ner i kaklet och borrade in i betongen, det gjorde vi först när vi påbörjade renovering­en.

Magnus Aronsson förklarar att man arbetat med en tight tidsplan för att minimera problemen för Actic Friskvågen. Stora utredninga­r skulle ha tvingat anläggning­en att tidvis stänga i förtid – något man ville undvika.

SANDRA LINNRELL ÄR platschef på Actic Friskvågen och hon säger att både Actic och medlemmarn­a är glada att man tar hand om det gamla huset. Att de tidigare tidsplaner­na inte hållit beklagar hon men hon säger också att hon har förståelse för att renovering­en tar tid.

– Det är helt fantastisk­t att de gör en investerin­g i huset och det är jätterolig­t att de jobbar för att göra det från grunden. Vi längtar jättemycke­t efter att kunna öppna bassängen igen.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? STRIPPAT. Betongen i bassängens golv och väggar var porös av fukt – något Varbergs Fastighets AB inte hade räknat med när man drog i gång arbetena.
Bild: ANNIKA KARLBOM STRIPPAT. Betongen i bassängens golv och väggar var porös av fukt – något Varbergs Fastighets AB inte hade räknat med när man drog i gång arbetena.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? OMFATTANDE ARBETEN. Enligt den ursprungli­ga tidsplanen skulle varbergarn­a kunna plaska i Varmbadhus­ets bassäng igen den 1 oktober. Men arbetet drar ut på tiden och nu har även planerna om en nyöppning till årsskiftet spruckit. Magnus Aronsson från Varbergs Fastighets AB följer arbetet.
Bild: ANNIKA KARLBOM OMFATTANDE ARBETEN. Enligt den ursprungli­ga tidsplanen skulle varbergarn­a kunna plaska i Varmbadhus­ets bassäng igen den 1 oktober. Men arbetet drar ut på tiden och nu har även planerna om en nyöppning till årsskiftet spruckit. Magnus Aronsson från Varbergs Fastighets AB följer arbetet.
 ??  ??
 ??  ?? PÅ BYGGET. Lars Klingborg, platschef från Golvet AB som har hand om kakel och klinker och Magnus Aronsson, fastighets­ingenjör på Varbergs Fastighets AB som äger huset.
PÅ BYGGET. Lars Klingborg, platschef från Golvet AB som har hand om kakel och klinker och Magnus Aronsson, fastighets­ingenjör på Varbergs Fastighets AB som äger huset.
 ??  ?? BÄR. Magnus Eskilsson, arbetsleda­re, från Petersson och Hansson Bygg AB är en många som arbetar med renovering­en.
BÄR. Magnus Eskilsson, arbetsleda­re, från Petersson och Hansson Bygg AB är en många som arbetar med renovering­en.
 ??  ?? BASSÄNGEN. Den nya betongen runt bassängen har lång torktid.
BASSÄNGEN. Den nya betongen runt bassängen har lång torktid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden