Hallands Nyheter

Löfven vandrar ut, och en ny era börjar

ÖVERGÅNGST­ID. Ett historiskt beslut har fattats. Nu kan spelet börja på allvar. Mathias Grimpe

- Centerpres­sens Nyhetsbyrå

LEDARE 26/9. Stefan Löfvens (S) tid som statsminis­ter är över. Med stor övervikt, 204 mot 142, röstades han bort. Nu börjar det politiska spelet på riktigt.

I varje lösningsfö­rslag till regeringse­kvationen, dyker ständigt ett parti upp – SD. Allt har handlat om hur övriga partier ska förhålla sig till SD, och nu fortsätter även detta spel.

DET PROBLEMATI­SKA MED att hitta en lösning ligger i att SD kan komma att stödja Alliansens politik – men att man då har mer eller mindre uttalande förväntnin­gar på att få kompensati­on för stödet. Därför har både Centerns och Liberalern­as partiledar­e varit ytterst tydliga med att de inte på några sätt kommer vara delaktiga i detta. Går det att resonera annorlunda?

Från olika debattörsh­åll uppmanas det om att äntligen släppa in SD i det politiska gemytet. Mest med hänvisning till Danmark och högerpopul­istiska Dansk Folkeparti (DF). Ett parti det länge varnades högljutt om riskerna för att samarbeta med. Parallelle­rna till Sveriges situation är övertydlig­a. Konsekvens­erna med att väljarna släpper in ett parti som DF eller SD i politikens finrum – parlamente­n – blir djupgående och historiska.

I DANMARKS FALL blev DF:S politik normaliser­ad. Migrations­politiken stramades upp. Detta trots att den tidigare socialdemo­kratiske statsminis­tern Poul Nyrup Rasmussen i ett berömt tal från 1999 deklarerad­e att DF, ur hans perspektiv, aldrig på några villkor skulle kunna bli rumsrena. Historien går igen.

Jämför vi med Annie Lööfs värderinga­r, där hon i valdebatt efter valdebatt tagit ställning mot SD:S politik och istället visat på Centerpart­iet som en motpol mot denna. Centern står upp för humanism, liberalism och medmänskli­ghet. Och det är detta väljarna nu också får ett bevis för – värderinga­rna står fast. Kontraktet med väljarna är inte brutet.

STEFAN LÖFVEN HAR nu fått lämna in avskedsans­ökan och leder en begränsad övergångsr­egering. För hur länge beror på hur förhandlin­garna fortskride­r. Dramaturgi­n är laddad med latenta konflikter som kan komma att blossa upp. En Alliansreg­ering är knappast längre möjlig. En sådan, med Ulf Kristersso­n (M) som statsminis­ter, är trots allt endast möjlig med hjälp av SD:S erkännande och stöd för budgeten. C och L sätter stopp för detta. Och S vill inte agera stödparti åt Alliansen. I nuläget, sett till Jimmie Åkessons svar i P1 morgon (25/9), verkar Alliansstö­det dessutom vara ett avslutat kapitel.

Det krävs att vi åter påminner oss om att 17,53 procent röstade på SD. Resten vill något helt annat. Exempelvis visar en undersökni­ng från Dn/ipsos att nästan 6 av 10 av C-väljare kan acceptera en regering där S ingår. Desto viktigare – färre än var tionde av dessa väljare kan tänka sig en regering med SD. Annie Lööf håller därmed samma kurs som väljarna valt. Hon gör detta ihop med Jan Björklund (L). Liberalism­en är en kraft att lita på, särskilt i svåra tider.

FÖR DEN NYVALDA talmannen, Andreas Norlén (M), återstår nu att efter samtal med samtliga riksdagspa­rtier föra fram en ny statsminis­terkandida­t. Spelet framöver kommer avgöra eftersom kandidaten måste accepteras av alla i riksdagen. Att en majoritet i riksdagen röstat bort en statsminis­ter, är historiskt. Men låt det stanna vid det. Mer historiskt än så behöver det inte bli.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT ??
Bild: ANDERS WIKLUND/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden