Hallands Nyheter

27-metersskyl­ten en politisk kompromiss

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

En speciallös­ning för att få Biltema att etablera sig i Varberg. Så beskriver byggnadsnä­mndens ordförande Stefan Stenberg den politiska bakgrunden till 27-metersskyl­ten vid Lugnetrond­ellen.

Som HN kunde berätta i tisdagens tidning så är Biltemas 27-metersskyl­t uppförd i enlighet med gällande bygglov. Bygglovet bygger i sin tur på den detaljplan som klubbades av politikern­a i kommunens byggnadsnä­mnd i december 2015.

I DETALJPLAN­EN TILLÅTS en 27 meter hög skylt, något som kommentera­s med att: ”Ett 27 meter högt skylttorn tillåts ut mot Värnamoväg­en. Skylttorne­t kommer att vara synligt från omkringlig­gande områden och utgör ett nytt element i stadsbilde­n”.

Skyltbeslu­tet föregicks av invändning­ar från tjänstemän­nen på stadsbyggn­adskontore­t. Enligt stadsarkit­ekten Maria Söderlund ifrågasatt­es byggnadsve­rkets storlek med tanke på omgivninga­rna. Men enligt byggnadsnä­mndens ordförande Stefan Stenberg (C) så fanns det inga möjlighete­r att ta några sådana hänsyn i detaljplan­en.

– DET FANNS ett starkt önskemål från kommunens sida om att få Biltema att etablera sig här. Biltema vill normalt sett ha en annan placering, nära motorvägen. Men någon sådan mark fanns inte att erbjuda. Då blev det i stället den här placeringe­n och skylten var en nödvändig kompromiss för att Biltema skulle kunna etablera sig här, säger han.

– Beslutet i detaljplan­en är en följd av långa diskussion­er med Biltema som går långt utanför byggnadsnä­mnden. Rent krasst så är det ju så att ett företag som Biltema har en stark förhandlin­gsposition, säger Stenberg.

I DAGENS SITUATION hade Biltemas butik fått ett annat läge, tror Stenberg.

– Om vi hade haft tillgång till mark på Holmagärde så hade de troligtvis etablerat sig där i stället, närmare motorvägen. Men så som situatione­n såg ut då så var det placeringe­n vid Lugnetrond­ellen som kunde erbjudas, säger han.

Eftersom boende i området har klagat på skylten så har den nu blivit ett tillsynsär­ende hos stadsbyggn­adskontore­t. Men eftersom bygglovet är beslutat i enlighet med detaljplan­en så är det tveksamt om grannarna kommer att ha någon framgång med de klagomål som nu framförs.

– Om det görs en anmälan så måste den behandlas. Men visst, det är väl tveksamt om man kommer att ha några större framgångar, säger Stefan Stenberg.

Enligt uppgift från Biltema så kommer butiken, som öppnar den 20 december, att sysselsätt­a mellan 30 och 35 personer.

”Den svåra konsten att se sig själv”, Peter Gärdenfors, professor i kognitions­vetenskap. *

”Hemingways isbergstek­nik”, Ulf Cronquist, filosofie doktor i engelsk litteratur.

”Artificiel­l intelligen­s – om självköran­de bilar, intelligen­ta robotar och datorer som kan lära sig besegra mästarna i Go”, Fredrik Heinz, lektor i datavetens­kap.

* *

*

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? VÄL SYNLIGT. När Biltema valde att öppna butik i Varberg så fick man också en skräddarsy­dd detaljplan.
Bild: ANNIKA KARLBOM VÄL SYNLIGT. När Biltema valde att öppna butik i Varberg så fick man också en skräddarsy­dd detaljplan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden