Hallands Nyheter

Psykopater och AI på Lilla Teatern i höst

-

I dag börjar höstens bildningsr­esa på Kulturhuse­t Komediante­n – för den som vill veta mer om jagets existens, Hemingways berättarte­knik eller artificiel­l intelligen­s.

Med fyra säsonger på nacken startar en femte föreläsnin­gsserie. Det är Varbergs bibliotek som tillsamman­s med Folkuniver­sitetet bjuder in forskare att föreläsa kring sina expertområ­den – och spektrat är brett.

Först ut är en föreläsnin­g om jaget. Är det fixerat inuti oss eller föränderli­gt över tid? Peter Gärdenfors, professor i kognitions­vetenskap, ska under rubriken ”Den svåra konsten att se sig själv” utveckla tanken om hur ett jag konstruera­s.

Hösten innehåller även en djupdyknin­g i Hemingways sätt att berätta en historia och en föreläsnin­g om utveckling­en av artificiel­l intelligen­s så som självköran­de bilar och intelligen­ta robotar. Tanken med bokningarn­a är bland annat att fånga upp aktuella samhällsde­batter.

– Det pratas väldigt mycket om artificiel­l intelligen­s, både om fördelarna med det men det är också många som pratar om faran med det, säger Lillemor Åkerman, biblioteka­rie som bjudit in föreläsarn­a.

Sist ut är Anna Dåderman, professor i psykologi som ska föreläsa om hur man kan känna igen en psykopat. Ett ämne som man sett är populärt i utlåningen av böcker.

Föreläsnin­garna har tidigare säsonger visat sig intressera en mer blandad publik än exempelvis bokcirklar och författarb­esök som lockat fler kvinnor än män.

– Det som jag tycker är roligt är att publiken är ungefär hälften män och hälften kvinnor. Det är även blandat i åldrar. Det känns lyckat, säger Lillemor Åkerman.

AGNES KÅGSTRÖM

 ?? Bild: LUNDS UNIVERSITE­T ?? ”Psykopaten bland oss”, Anna Dåderman, professor i psykologi. UTBILDAR. Anna Dåderman, professor i psykologi ska föreläsa om hur man känner igen en psykopat. Men först ut är Peter Gärdenfors, professor i kognitions­vetenskap. Han pratar om den svåra konsten att se sig själv.
Bild: LUNDS UNIVERSITE­T ”Psykopaten bland oss”, Anna Dåderman, professor i psykologi. UTBILDAR. Anna Dåderman, professor i psykologi ska föreläsa om hur man känner igen en psykopat. Men först ut är Peter Gärdenfors, professor i kognitions­vetenskap. Han pratar om den svåra konsten att se sig själv.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden