Hallands Nyheter

Bankens nej drev gården i konkurs

HALLAND: SOMMARENS TORKA SLOG HÅRT MOT MJÖLKGÅRD

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Vad HN erfar så är mjölkgårde­n i Vessigebro först ut i Halland i den rad konkurser som väntas efter årets missväxt.

Gården startades av John Pendings farfar 1954 med sju mjölkkor. Johns föräldrar tog över den på 1970-talet. 2014 gick gården i konkurs. Den gången var det alltför höga räntor och ett för lågt mjölkpris som sänkte företaget.

SONEN TOG ÖVER konkursboe­t och har försökt driva mjölkgårde­n vidare genom att belåna alla tillgångar fullt ut – med bankens goda minne.

– Jag tog över 43–45 miljoner i lån med noll eget kapital. En ekonomikun­nig kan lätt räkna ut att det inte är någon bra affär. Men jag fick stöttning av Danske Bank. Med hjälp av dem skulle vi vända detta. Och det har rullat på. Jag har kunnat investera och amortera fram till 1 augusti i år, berättar han.

Glostorps mjölk är i dag en stor gård med 450 mjölkkor och lika många kvigor och kalvar och gården är ansluten till Arla. Vall- och spannmålso­dlingen går direkt till de egna djuren. Men i somras tog maten slut.

John Pending på Glostorps mjölk har tvingats i konkurs. Sommarens svåra torka och bankens tvära nej gav honom inget val. Nu lever familjen, de anställda och 900 djur i ovisshet.

PÅ GRUND AV matbristen fördubblad­es foderprise­rna. Samtidigt låg mjölkprise­t kvar på samma nivå. John Pendings affär gick därför inte ihop.

– Jag diskuterad­e läget med banken under våren och sommaren. Deras råd var att köpa upp allt foder jag kunde hitta. Tyvärr var det ett muntligt löfte som jag inte kan bevisa.

11 september hade John Pending

”Allt jag äger – gården, vårt hus, bilarna – är belånat över skorstenen, Jag kan inte sälja något. Banken sitter på allt.”

JOHN PENDING,

mjölkbonde

ännu ett möte med banken. Då var maten slut, korna riskerade svält och bonden ville låna ytterligar­e 2–2,5 miljoner kronor för att täcka foder och löpande utgifter.

– Men då sade banken nej. I stället menade man att det här inte var deras bekymmer.

TVÅ DAGAR SENARE begärde John Pending sig själv i konkurs på grund av akut likviditet­skris. Han kunde varken betala löner till de 13 anställda eller foder till djuren.

– Allt jag äger – gården, vårt hus, bilarna – är belånat över skorstenen. Jag kan inte sälja något. Banken sitter på allt, förklarar John Pending.

I dag har en konkursför­valtare tagit över gården och ordnat fram foder med hjälp av de intäkter som mjölkprodu­ktionen trots allt ger. Personalen är kvar tills vidare.

Vad anser du om bankens agerande?

– Det finns ord som inte lämpar sig för tidningen, svarar John Pending.

Men han är också självranns­akande.

– Jag har nog varit lite naiv när jag trodde på banken som sade att jag skulle klara detta utan eget kapital. Det var godtroget av mig. Om ingen vill köpa korna – går de till slakt då?

– Det är fullt på slakterier­na. Och de djur som är dräktiga får inte flyttas. Jag har 350 kor som ska kalva inom sex månader, konstatera­r John Pending.

Maria Almgren vid Advokatfir­man Jan Ertsborn i Falkenberg förvaltar konkursboe­t. Det är hon som formellt driver gården.

– Jag arbetar för en saluföring av maskiner, fastighete­r och livdjur och har vissa förhoppnin­gar om att överlåta gården i dess helhet, berättar hon.

HN HAR KONTAKTAT Danske Bank som på grund av banksekret­essen inte får gå in på enskilda fall. Johan Rådberg på Skog och Lantbruk säger att man noggrant följer läget och att man inte kan säga ja till fler krediter om det finns risk för konkurs och kreditförl­uster.

–Hittills har vi haft ytterst få kunder där sommarens torka har lett till konkurs, men flera kommer få att kassamässi­ga problem om inget aktivt görs, säger han.

 ??  ?? TRODDE PÅ BANKEN. John Pending behövde låna ytterligar­e ett par miljoner för att kunna köpa kraftfoder till djuren. Men banken sade nej. ”Jag hade klarat
TRODDE PÅ BANKEN. John Pending behövde låna ytterligar­e ett par miljoner för att kunna köpa kraftfoder till djuren. Men banken sade nej. ”Jag hade klarat
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? detta om jag haft marginaler”, säger John Pending som nu gått i personlig konkurs.
Bild: OLA FOLKESSON detta om jag haft marginaler”, säger John Pending som nu gått i personlig konkurs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden