Hallands Nyheter

LRF spår fler konkurser efter torkan

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Anders Richardsso­n, LRF:S regionordf­örande i Halland, är inte förvånad över John Pendings konkurs. – Vi har hela tiden sagt att bönderna inte klarar detta ensamma, säger han.

Regeringen har avsatt 1,2 miljarder till Sveriges bönder som kompensati­on för årets regnfattig­a sommar. Men maxbeloppe­t är satt till 150 000 kronor per gård och än så länge har inte en krona betalats ut. Ansöknings­tiden har inte ens inletts. Den börjar vecka 42 och avslutas 5 november, enligt Jordbruksv­erkets hemsida.

I JOHN PENDINGS FALL hade beloppet i vilket fall inte gjort någon större skillnad. Hans skulder är för höga.

– Det här är jättetråki­gt. Normalt sätt är vi förskonade från sådant här. Men nu sitter vi mitt i skiten, säger Anders Richardsso­n.

Den företagsmä­ssiga effekten kommer att synas från och med nu och framöver. Därför kan det bli fler konkurser.

– Bönderna har tappat åtta–tio miljarder i år på grund av uteblivna skördar och höga kostnader för foder, fortsätter Anders Richardsso­n, som själv är grisbonde och växtodlare.

– Jag har tappat halva min skörd och kommer att behöva gå till banken och låna. Vi sitter alla i en likartad sits, säger han. Vad ska myndighete­rna göra?

– Så fort som möjligt betala ut de pengar som vi är lovade. Priserna på mat måste också höjas. Vi har haft låga priser i 10–20 år – och sedan kom torkan.

LENNART NILSSON i Harplinge säger samma sak. Nilsson är ledamot i LRF:S förbundsst­yrelse. Han känner John Pending och är informerad om hans situation.

– Inom LRF är vi mest bekymrade för de nystartade företagen, säger han. Det är den största riskgruppe­n. Det gäller även unga växtodlare med mycket arrenderad mark. Där finns det ju heller inte så mycket fasta värden att låna på, bara maskiner. Vad kan LRF göra?

– Vi kan lobba mot politikern­a, men vi kan inte agera i det enskilda fallet, svarar Lennart Nilsson. I Sverige produceras mat på ett helt annat sätt än hos andra utländska producente­r. Det kanske är bra med frihandel och pressade priser, men då måste politikern­a vara beredda att kompensera de svenska bönderna på något sätt. Ska vi få folk till branschen så måste det finnas en lönsamhet.

Mjölkbonde­n Hélene Gunnarsson i Tvååker är även vice ordförande för Arla Foods och berättar vad Arla gör för att hjälpa upp situatione­n.

–Hela årets vinst kommer att delas ut till våra medlemmar. Och vi försöker hela tiden hålla mjölkprise­t uppe, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden