Hallands Nyheter

Frida Stranne oroas av

HALLAND: USA-FORSKAREN SER LIKHETER MELLAN SVERIGE OCH USA

-

Frida Stranne arbetar som lektor i statsveten­skap vid Högskolan i Halmstad, men är också flitigt anlitad som expertkomm­entator i olika svenska medier och som krönikör i Expressen. Där försöker hon förklara vad som händer i USA och beskriva orsakerna till att Trump kunnat bli så pass populär.

Nu när det svenska valet som bäst håller på att summeras, ser hon vad hon kallar ”problemati­ska likheter”:

– I det amerikansk­a valet pumpade Trump ut en av bild av ett samhälle i fritt fall och i princip hela debatten utgick från den bilden. Även i den svenska valrörelse­n har beskrivnin­gen av Sverige varit väldigt mörk. Vi har problem som vi inte ska väja undan för, men som helhet är vi ju ett mycket välmående samhälle. Just valet av utgångspun­kt kan göra stor skillnad för de politiska samtalen.

GENOM SOCIALA MEDIER menar hon att det också blivit mycket lättare att etablera förenklade berättelse­r om samhället, trots att verklighet­en är betydligt mer komplicera­d.

– Även om dessa berättelse­r kan vara ensidiga och till och med osanna, så sprids de snabbt som sanningar. Här har vi alla ett ansvar för att reflektera över det vi läser och över vad vi sprider vidare.

Donald Trump har som president myntat begrepp som ”falska nyheter” (fake news) och även pekat ut traditione­ll media som ”folkets fiende”. Även här ser Frida Stranne oroväckand­e likheter med den svenska utveckling­en:

– Utspelen är möjligen inte lika aggressiva här som i USA, men vi rör oss i den riktningen. Nu i helgen satt Jimmy Åkesson i Skavlan och sa att etablerade medier i hög grad är ”fake news”. Då har man öppnat en farlig dörr. Vad är det du ser som farligt?

– Jag anser att det är allvarligt när politiker bygger upp eller spär på den typen av idéer. Det bygger successivt upp en misstro som kan sprida sig väldigt brett om man inte ser upp. I sociala medier är det här problemet redan utbrett och har lett till en sorglig tillställn­ing, där det sprids väldigt mycket desinforma­tion, överdrifte­r och rena lögner. Angreppen på nyheter och myndighete­r blir också allt mer aggressiva. Jag säger inte att man inte kritiskt ska granska medier, men det är avgörande hur detta görs och med vilken målsättnin­g.

Som expert på amerikansk politik har Frida Stranne många gånger fått förklara varför Donald Trump valdes till president i USA och den frustratio­n som banade väg för honom. Efter det svenska valet ser hon illavarsla­nde likheter. – Jag är oroad för framtiden och den samtalston som nu märks även i Sverige.

FRIDA STRANNE BESÖKER ofta USA och ser där en utveckling med ökande polariseri­ng och att det politiska samtalet allt mer präglas av påhopp och häcklande.

– Tonläget här i Sverige har varit bättre än i USA, men även här börjar man bli mer benägen att

 ??  ?? OROANDE UTVECKLING. Frida Stranne är flitigt anlitad som expertkomm­entator när det gäller amerikansk politik. Att även det svenska valet präglats av förenklade problembil­der och ett mer hätskt
OROANDE UTVECKLING. Frida Stranne är flitigt anlitad som expertkomm­entator när det gäller amerikansk politik. Att även det svenska valet präglats av förenklade problembil­der och ett mer hätskt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden