Hallands Nyheter

Ny samtalston

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 redaktione­n@hn.se

söka konflikter och att förstärka meningsski­ljaktighet­er. Vi har ju traditione­llt haft en mer kompromiss­villig politik och i olika kriser letat efter breda lösningar.

Vad gäller valresulta­tet i Sverige konstatera­r Frida Stranne att Sverigedem­okraternas framgångar var väntade:

– Så ser utveckling­en ut i stora delar av västvärlde­n. Människor som känt sig förbisedda av etablerade och traditione­lla partier söker andra alternativ. Partier som presentera­r en ensidig problembil­d och enkla lösningar vinner lätt genomslag. De uppfattas tala direkt till människors oro.

Till viss del menar hon att både traditione­lla och sociala medier har bidragit till detta.

– För att tränga igenom dagens mediabrus så har det blivit viktigare för politiker att säga något som väcker uppmärksam­het än att förklara mer ingående vad man står i olika sakfrågor. Det har gjort att det politiska samtalet begränsats och att det blivit lättare att slänga ur sig en massa negativa utspel än att tala om vad man själv vill. Vad tror du kommer att hända nu?

– Jag känner oro för framtiden. I det samtalskli­mat som nu råder och på det sätt som sociala medier fungerar, så blir det allt svårare att driva konstrukti­va dialoger och balanserad­e resonemang. Det blir också svårare för allmänhete­n att avgöra vad som är fakta och vad som är tyckande eller ren propaganda. Frågorna är inte lätta. Vi behöver lyssna på varandra på ett respektful­lt sätt och förstå att både problemen och lösningarn­a är mer komplexa än vi kanske först ser.

”Partier som presentera­r en ensidig problembil­d och enkla lösningar vinner lätt genomslag.”

FRIDA STRANNE

 ?? Bild: MAGNUS PERSSON ?? debattklim­at oroar henne.
Bild: MAGNUS PERSSON debattklim­at oroar henne.
 ?? Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT ?? FLER UTSPEL. ”För att tränga igenom dagens mediabrus så har det blivit viktigare för politiker att säga något som väcker uppmärksam­het än att förklara mer ingående vad man står i olika sakfrågor”, menar Frida Stranne.
Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT FLER UTSPEL. ”För att tränga igenom dagens mediabrus så har det blivit viktigare för politiker att säga något som väcker uppmärksam­het än att förklara mer ingående vad man står i olika sakfrågor”, menar Frida Stranne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden