Hallands Nyheter

Hårt tonläge inför regeringss­amtal

STOCKHOLM: MAJORITET RÖSTADE MOT LÖFVEN (S) SOM STATSMINIS­TER

- TT LARS LARSSON/TT

Dags för partierna att kavla upp ärmarna, säger statsvetar­en Jonas Hinnfors.

– För Alliansen är det uppenbart att Sverige behöver en ny färdriktni­ng och därmed en ny regering, sade Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n inför omröstning­en.

STEFAN LÖFVEN VARNADE efteråt de borgerliga för att försöka bilda en regering, trots att de utgör minsta block. Han påminde om Alliansens löfte om att aldrig regera med stöd av SD.

– Väljer de borgerliga partierna att försöka regera som minsta block då gör de sig totalt beroende av SD, sade han.

I riksdagen har Alliansen 143 mandat, de rödgröna 144 mandat och SD 62 mandat.

Löfven pekar på att i alla frågor där S, V och MP tycker lika, skulle en Alliansreg­ering var beroende av att SD röstar för Alliansens förslag.

Både C och L försäkrar att de aldrig kommer att sitta i en sådan regering.

Alliansen siktar därför på att bilda regering som stödjer sig på samarbete med Socialdemo­kraterna. Centerleda­ren Annie Lööf uppgav efter att Löfven röstats ned att Alliansens dörr står öppen för sådana samtal. Men Löfven har uteslutit att vara ”stödparti” åt en Alliansreg­ering.

KRISTDEMOK­RATERNAS Ebba Busch Thor ser dock fler möjlighete­r än C och L för en Alliansreg­ering.

– Vi måste komma bort ifrån det här att man är så otroligt osäker på sina egna värderinga­r och sin egen politik att man blir skrämd bara av Sverigedem­okraternas blotta närvaro i riksdagen, sade hon.

– Jag står för vår politik och våra värderinga­r i alla lägen, oavsett vem som röstar för. Och då har jag varit beredd att tillträda i regeringss­tällning, även om det kräver stöd från Sverigedem­okraterna.

Kd-ledarens uttalande förvånade Liberalern­as Jan Björklund, som hävdar att alla fyra Allianspar­tiledare sade precis tvärtom före valdagen.

– Det är väldigt märkligt att man efter valet säger tvärtom, tycker jag. Man måste efter valet stå för det man har sagt före valet, sade Björklund.

Han upprepade att Liberalern­a inte kommer att sitta en regering som samarbetar med SD. Du är säker på det?

– Ja, då ingår inte jag i den. Det kan jag säga. Jag kommer inte samarbeta med SD, sade Björklund.

Samtidigt varnade Sd-ledaren Jimmie Åkesson övriga partier för att inte samarbeta med honom.

– Vi kommer att göra vårt yttersta för att stoppa varje regering, fälla varje regering som inte ger oss rimligt inflytande i proportion till vårt väljarstöd, sade han i riksdagen.

Stefan Löfven leder tills vidare en övergångsr­egering i väntan på en ny regering. En övergångsr­egering förväntas inte ta några politiska initiativ, utan bara sköta löpande ärenden.

RIKSDAGENS TALMAN ANDREAS Norlén (M) inleder i dag sonderinga­r för en ny regering. Han kallar till sig alla partiers företrädar­e för enskilda samtal. Därefter ber han en av dem att undersöka möjlighete­rna för att bilda en ny regering.

Allianspar­tierna står enade bakom Moderatled­aren Ulf Kristersso­n som statsminis­ter. Sd-ledaren Jimmie Åkesson väntas också stödja Kristersso­n, men han ser helst en regering med bara M och KD, som samarbetar med SD.

Enligt Hinnfors är det nu skarpt läge i regeringsb­ildningsfr­ågan:

– Nu börjar ju det verkliga spelet. Det är nu partierna verkligen måste börja förhandla på riktigt. Tidigare har det i någon mening varit torrsim, säger Jonas Hinnfors.

Bygger på att övriga Allianspar­tier och SD stödjer Ulf Kristersso­n och hans budget. Tanken är att han skulle ha större frihet att söka stöd i flera läger i olika frågor om han inte är bunden av C och L.

* S+M

En koalition av tyskt märke. Skulle lätt få igenom sina förslag, med egen majoritet. Men alternativ­et verkar mer osannolikt än övriga och de politiska skillnader­na mellan S och M för stora.

* M+kd-regering

Ett alternativ som alla hittills sagt inte är aktuellt är en M+kd-regering med stöd från SD. Den skulle få 154 mandat mot de rödgrönas 144. C och L, som tillsamman­s har 51 mandat, har hittills vägrat svara på om man släpper igenom en sådan regering.

Sd-ledaren Jimmie Åkesson har sagt att en M+kd-regering med stöd av SD, och som tolereras av C och L, är hans bästa alternativ i det rådande läget. Men som i alla andra alternativ där SD ska vara stöd vill de ha inflytande i proportion till sitt väljarstöd.

* Fortsatt S+MP med V som budgetpart­ner, eller i regering

Före valet sade statsminis­ter Stefan Löfven att det är rimligt att den partikonst­ellation som blir störst får bilda regering. Det anser han fortfarand­e och pekar på att de rödgröna har 144 mandat mot Alliansens 143. En bräcklig majoritet vars förslag skulle falla om Alliansen och Sverigedem­okraterna röstar lika. Mer tveksamt om han vill ta in V i regeringen.

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) varnar de borgerliga för att bli ”totalt beroende” av SD efter att själv ha röstats bort av opposition­en. Försöken att bilda en ny regering startar i morgon.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT ?? NYA BUD. Isabella Lövin (MP) och statsminis­ter Stefan Löfven (S) under statsminis­teromröstn­ingen i riksdagen. Stefan Löfven blev bortröstad vid tisdagens statsminis­teromröstn­ing.
Bild: ANDERS WIKLUND/TT NYA BUD. Isabella Lövin (MP) och statsminis­ter Stefan Löfven (S) under statsminis­teromröstn­ingen i riksdagen. Stefan Löfven blev bortröstad vid tisdagens statsminis­teromröstn­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden