Hallands Nyheter

Uppsagt avtal stör lönerörels­e

- TT

Det har uppstått en fnurra på tråden mellan LO och Svenskt Näringsliv. Facket säger upp förhandlin­gsavtalet som reglerar försäkring­sfrågor, exempelvis extra föräldrape­nning – något som arbetsgiva­rna befarar kommer att försvåra kommande lönerörels­e.

LO har tröttnat på Svenskt Näringsliv­s inställnin­g till olika försäkring­sfrågor och byter taktik i hopp om att få mer tryck i frågorna som rör pensioner och arbetsskad­eförsäkrin­gar. Därför säger den fackliga organisati­onen upp förhandlin­gsordninge­n om avtalsförs­äkringar som togs fram 2012.

– Vi har inte lyckats komma överens om en enda förbättrin­g sedan dess, säger LO:S avtalssekr­eterare Torbjörn Johansson och talar om att byta taktik och därigenom få bättre tryck i förhandlin­garna.

– Men då måste man vara beredd att ge något också, kontrar Svenskt Näringsliv­s vice vd och förhandlin­gschef Peter Jeppsson.

Syftet med avtalet var att plocka bort snåriga frågor från den rena lönerörels­en och lösa dem vid sidan av.

– Det är väl upp till LO om de vill blanda in sådana här frågor i den vanliga avtalsröre­lsen. Det stökar ju till saker och ting i sådana fall och det vore väldigt olämpligt tycker jag, säger Peter Jeppsson.

Enligt Jeppsson är det oklart vilka effekter den uppsagda överenskom­melsen får. Till exempel ingick utbyggda ersättning­ar som komplement till föräldrape­nningen för Lo-medlemmar.

–Vi får se om det påverkas av det här, det har vi inte hunnit göra ännu, säger Jeppsson som tycker läget är lite oklart.

– Det är LO som säger upp, så vi får se vilken räckvidd den uppsägning­en har, fortsätter han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden