Hallands Nyheter

Erdogan är på jakt efter nya vänner

- PONTUS AHLKVIST/TT

”Turkiet befinner sig i en svår ekonomisk kris som snabbt håller på att förvärras. Man befinner sig i en allvarlig diplomatis­k konflikt med USA.”

PAUL LEVIN,

Jihadistpr­oblem i Syrien, djup ekonomisk kris och bottenfrus­na relationer med USA. Då reser Turkiets president Recep Tayyip Erdogan till Berlin för att blåsa nytt liv i banden till Tyskland och EU. Frågan är om förbundska­nsler Angela Merkel har glömt hans smädelsedi­plomati och är redo att dra ett streck över gammalt groll.

När Erdogan i morgon landar i Tyskland är det med utsträckt hand. Presidente­n behöver vänner – och tycks vara beredd att svälja stoltheten för att få som han vill.

Erdogan tas emot med militärbet­ygelser och på fredag hålls en statsbanke­tt till hans ära. Islossning­en sker mot bakgrund av det allt mer infekterad­e bråket mellan Ankara och Washington DC, som har fördjupat Turkiets valutakris genom amerikansk­a importtull­ar på turkiskt stål och aluminium.

– Turkiet befinner sig i en svår ekonomisk kris som snabbt håller på att förvärras. Man befinner sig i en allvarlig diplomatis­k konflikt med USA. Det här är sannolikt Merkels sätt att sträcka ut något av en hjälpande hand, säger Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstu­dier på Stockholms universite­t.

FÖRBUNDSKA­NSLERN står inte på gästlistan vid banketten i slottet Bellevue i Berlin. Det tillhör visserlige­n inte ovanlighet­erna vid motsvarand­e tillställn­ingar, då Erdogans formella motpart är förbundspr­esident Frank-walter Steinmeier.

Trots det ser många bedömare Merkels frånvaro som en markering. Så sent som i fjol anklagade Erdogan henne för att använda ”nazimetode­r” och tyska medborgare sitter fortfarand­e fängslade i Turkiet på oklara grunder, något som väcker frågor om äktheten i Erdogans charmoffen­siv.

– Om jag ska vara ärlig tror jag inte att det uppfattas som en så uppriktig omsvängnin­g, utan mer ses som taktik. Såväl regeringst­rogna medier som Erdogan själv har de senaste åren ägnat sig åt extremt högt uppskruvad och aggressiv retorik mot europeiska chef för Institutet för Turkietstu­dier på Stockholms universite­t

ledare, inte minst Merkel, säger Levin.

FÖRBÄTTRAD­E RELATIONER mellan Europa och Turkiet ligger dock inte enbart i Erdogans intresse. Turkiet är EU:S fjärde största exportmark­nad.

Merkel, vars relativt liberala flyktingpo­litik har bidragit till att försvaga hennes ställning både på hemmaplan och bland Eu-länderna, vill inte heller se politisk och social oro på unionens farstutrap­p, då det skulle kunna förvärra flyktingkr­isen ytterligar­e.

– Tittar man bara på inbördeskr­iget i Syrien, som har runt 20 miljoner invånare och ligger längre bort, så påverkade det ju Europa väldigt påtagligt. Turkiet har 80 miljoner invånare och ligger precis på EU:S gräns. Därför har man ett taktiskt incitament att se till att Turkiet inte kollapsar.

Under Erdogans besök planeras flera demonstrat­ioner i Berlin, både för och mot den turkiske ledaren.

Tyska journalist­förbundet, Reportrar utan gränser och människorä­ttsgruppen Amnesty Internatio­nal anordnar en gemensam protest mot Erdogans visit. Die Welt-journalist­en Denis Yücel, som suttit fängslad i Turkiet, har kallat statsbesök­et ”ett svek”.

Ett varmare mottagande kan presidente­n räkna med i Köln, där han ska inviga Tysklands största moské med plats för 1 100 personer.

Moskén drivs av den turkiskisl­amiska organisati­onen Ditib, som har kopplingar till den turkiska myndighete­n för religiösa angelägenh­eter. Nyligen rapportera­de tyska medier att säkerhetst­jänsten BFV överväger att övervaka Ditib med anledning av eventuellt grundlagsv­idrig verksamhet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden