Hallands Nyheter

Labour för ny omröstning

STORBRITAN­NIEN: PARTIET VILL ATT FOLKET SKA FÅ RÖSTA OM BREXIT IGEN

- TT

Labour har med överväldig­ande majoritet röstat igenom en motion som öppnar för att partiet kan kräva en ny folkomröst­ning om brexit. Endast ett fåtal medlemmar röstade emot beslutet som skedde genom handuppräc­kning under kongressen i Liverpool, skriver The Guardian.

Splittring­en inom Labour i frågan om brexit är i paritet med den inom regeringsp­artiet Tory, även om kriget mellan de olika lägren inom Mays parti har blivit mer omskrivet. Labourleda­ren Jeremy Corbyn är Eu-kritisk medan en majoritet av partiets parlaments­ledamöter kampanjade för att stanna i unionen.

Corbyn och partiledni­ngen har, som ett svar på Mays misslyckad­e försök att hitta en lösning, velat ha ett nyval i Storbritan­nien och vägrade länge att ge efter för partimedle­mmarnas krav på en ny

folkomröst­ning om brexit. Men nu finns alltså även denna möjlighet som alternativ.

Med bara ett halvår kvar till Storbritan­niens Eu-utträde befinner sig landet i brexitkaos. Premiärmin­ister Theresa Mays misslyckad­e försök att baxa sin idé om hur skilsmässa­n ska gå till – den så kallade Chequerspl­anen – genom parlamente­t har stött på kraftigt motstånd. Ministrar har avgått och kritik har riktats mot regeringen.

”Tory vill inte ha nyval av rädsla för att Labour ska ta över.”

CATHERINE BARNARD, professor i Eu-rätt vid universite­tet i Cambridge

DET ÄR MOT BAKGRUND av den utveckling­en som opposition­spartiet Labour under tisdagen röstade om partiets inställnin­g till brexitproc­essen. Beslutet innebär att opposition­spartiet nu kan motsätta sig

alla avtal med EU som inte möter Labours krav, och hålla dörren öppen för en andra folkomröst­ning i frågan.

Labour har till exempel förespråka­t att stanna i en tullunion med EU, även om det inte blir den tullunion som finns i dag, säger Catherine Barnard professor i Eu-rätt vid universite­tet i Cambridge, till TT. Det innebär en mjukare brexit än den som May förespråka­r.

I FÖRRA VECKAN vände dock Labourleda­ren och öppnade för att partiet ska kräva en ny folkomröst­ning, om det är vad medlemmarn­a vill. Och det var precis vad de ville. En opinionsun­dersökning har tidigare visat att så många som 86 procent av Labours medlemmar vill låta britterna åter gå till valurnorna för att avgöra landets framtida förhålland­e till EU.

Enligt Catherine Barnard är alla de stora fackförbun­den för en ny folkomröst­ning.

Den motion som Labourpart­iet på tisdagskvä­llen röstade om innebär att ”alla alternativ ska finnas kvar på bordet” om man inte kan få till ett nytt parlaments­val.

– Chansen är liten att man får till ett nyval. Det har gått rykten om att tjänstemän kring regeringen uppgett att det ska bli ett nyval i november, men de ryktena är inte speciellt trovärdiga, säger Barnard.

– Tory vill inte ha nyval av rädsla för att Labour ska ta över. För de hårdaste brexitföre­språkarna vore det ett öde värre än döden. Å andra sidan lever vi i en tid där det är svårt att förutse någonting.

Men en knäckfråga kvarstår för det splittrade Labourpart­iet: Ska en ny folkomröst­ning innehålla ett alternativ om att riva upp brexit och stanna i EU? Eller ska man bara rösta om hur skilsmässa­n ska se ut? Tunga partiföret­rädare står på olika sidor. Barnard bedömer dock att man kommer att nå en överenskom­melse. Tågordning­en blir då att först rösta ner Mays Chequerspl­an i parlamente­t för att sedan kräva ett nytt parlaments­val. Om May inte hörsammar kravet, vilket hon inte måste, så kommer man att begära en ny folkomröst­ning. – Men det är fortfarand­e inte speciellt troligt att det blir en andra folkomröst­ning, tror Barnard.

 ??  ?? RÖSTADE FÖR NY FOLKOMRÖST­NING. Det brittiska opposition­spartiet Labours partiledar­e Jeremy Corbyn tillsamman­s en motion som möjliggör det för partiet att kräva en ny folkomröst­ning om brexit.
RÖSTADE FÖR NY FOLKOMRÖST­NING. Det brittiska opposition­spartiet Labours partiledar­e Jeremy Corbyn tillsamman­s en motion som möjliggör det för partiet att kräva en ny folkomröst­ning om brexit.
 ?? Bild: PETER BYRNE/AP/TT ?? med partiets ekonomisk-politiske talesperso­n John Mcdonnell vid partistämm­an i Liverpool. Partiet röstade igenom
Bild: PETER BYRNE/AP/TT med partiets ekonomisk-politiske talesperso­n John Mcdonnell vid partistämm­an i Liverpool. Partiet röstade igenom
 ??  ?? Theresa May.
Theresa May.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden