Hallands Nyheter

”Vi har förnekat och dolt övergreppe­n”

- TT-AFP

Tusentals barn och ungdomar har utsatts för sexuella övergrepp av katolska präster i Tyskland – och skrämts till tystnad. – Kyrkan har tittat åt andra hållet, dolt och förnekat de sexuella övergreppe­n, säger den tyska katolska kyrkans ledare Reinhard Marx.

Katolska kyrkan har den senaste tiden skakats av en rad avslöjande­n om prästers övergrepp på barn. Bara i Tyskland har nästan 3 700 minderårig­a utsatts för övergrepp, visar en studie gjord av ett forsknings­konsortium på uppdrag av den tyska biskopskon­ferensen. Övergreppe­n har begåtts av 1 670 präster mellan åren 1946 och 2014. Nu ber katolska kyrkan om ursäkt.

– Jag ska vara väldigt tydlig med att sexuella övergrepp är ett brott. De skyldiga måste straffas. Som ordförande för Tysklands biskopskon­ferens, och personlige­n, ber jag om ursäkt för alla fel och allt lidande, säger Reinhard Marx.

Offren var mestadels pojkar under 13 år, som skrämdes till tystnad av prästerna. Mörkertale­t är stort och skandalen kan vara bra mycket mer omfattande än det som framkommer i rapporten. Den verkliga offersiffr­an kan vara fyra gånger så hög – alltså uppemot 15 000 minderårig­a som utsatts för övergreppe­n, varnar författarn­a till studien.

Flera övergrepps­offer har kritiserat rapporten för att förövarna inte är namngivna. Den har även kritiserat­s för att systematik­en kring övergreppe­n, förflyttni­ngar av misstänkta präster och mörkläggni­ngar inte kan redas ut i en studie som inte haft tillgång till all dokumentat­ion, säger Eckiger Tisch som represente­rar offren.

Han vill i stället att oberoende experter ska göra en grundlig revision av studien, och att offren borde erbjudas kompensati­on.

Bara en tredjedel av de präster som har anklagats för övergrepp har ställts till svars av kyrkan.

– Vi är inte färdiga med att konfronter­a händelsern­a och konsekvens­erna. Det arbetet startar nu, säger Reinhard Marx.

 ?? Bild: MICHAEL PROBST/AP/TT ?? I BLÅSVÄDER. Den tyska katolska kyrkans ledare Reinhard Marx.
Bild: MICHAEL PROBST/AP/TT I BLÅSVÄDER. Den tyska katolska kyrkans ledare Reinhard Marx.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden