Hallands Nyheter

Mobil som vill fånga ögonblicke­t

- Eva Wieselgren @wieselgren på Twitter

Något spännande händer. Du plockar upp mobilen – och den har redan satt på kameran. Sonys nya ligger steget före användaren.

MOBILTELEF­ON SONY XPERIA XZ3 Pris: 7 990 kronor

När nästan alla telefoner är smartphone­s räcker det inte att vara smart. Nu ska mobilerna ha artificiel­l intelligen­s, de ska kunna tänka och lära sig själva.

På Sonys senaste flaggskepp­smobil Xperia XZ3 är det två nya grejer som görs med artificiel­l intelligen­s. Det ena är att mobilkamer­an startar automatisk­t när du tar upp mobilen och håller den i horisontal­läge. Det andra är en meny med appar som mobilen förutser att du vill använda. Menyn kommer fram när du knackar två gånger på kanten.

Det här är två klart användbara saker, men de är inte oproblemat­iska. Det blir svårare att handskas med mobilen när själva sättet den hålls på utlöser olika funktioner. Jag får fram appmenyn när jag bara vill byta grepp. Kameran sätts på när jag ska kolla vad det var som plingade. Och, vilket är värre, den sätts inte alltid på när jag snabbt vill fotografer­a något. Den artificiel­la intelligen­sen går inte att lita helt på. Då väljer jag att trycka på kameraknap­pen i alla fall.

ATT SONY HAR kvar en kameraknap­p är mycket bra. Jag kan starta mobilen utan att titta på skärmen. Det är enkelt att fotografer­a med en hand.

Xperia XZ3 är en av de bästa kameramobi­lerna, trots att den bara har ett objektiv på baksidan. Det extra objektivet brukar användas för att få snygga porträtt. I Xperia XZ3 finns ett bokeh-läge som ska fixa det genom att ta två bilder, men det blir inte jättebra, särskilt inte om motiv eller mobil rör sig.

Xperia XZ3 har utmärkta högtalare och det avlånga formatet gör den inte bara lätt att greppa utan också bra att se film på. Ljudet kan förstärkas av vibratione­r om du vill, det tillför en extra dimension i spel och filmer.

Oled-skärmen är 6 tum och mobilen väger 193 gram. Det ligger mittemella­n Apples två toppmodell­er XS och XS Max. Priset ligger flera tusenlappa­r under.

MINNET PÅ 64 GB går att bygga ut med minneskort. Systemet är Android 9.

Fingeravtr­ycksläsare­n sitter på baksidan. Lite för långt ned för mitt pekfinger, det landar oftast på kameraobje­ktivet. Blir det smutsigt är det dock lätt att göra rent, XZ3 tål både att bli duschad och att hamna under vatten. Den börjar säljas 5 oktober.

 ?? Bild: EVA WIESELGREN ?? SMART MENY. Jag knackar två gånger på kanten och får fram de appar mobilen lärt sig att jag vill ha. Xperia XZ3 har glasskärm med rundade kanter. Baksidan är vinröd. Den finns också i skogsgrönt, svart och silvervitt.
Bild: EVA WIESELGREN SMART MENY. Jag knackar två gånger på kanten och får fram de appar mobilen lärt sig att jag vill ha. Xperia XZ3 har glasskärm med rundade kanter. Baksidan är vinröd. Den finns också i skogsgrönt, svart och silvervitt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden