Hallands Nyheter

Nyförvärv kan flyttas

FOTBOLL: SÅ SER SAMARBETET MELLAN BOIS OCH RIGHT TO DREAM UT

- SIMON CARLSSON simon.carlsson@hn.se 010-471 53 27

I dag ställs Varbergs Bois mot den ghananska akademin Right to Dream i en träningsma­tch inslängd mitt i avslutning­en av Superettan.

– Vi fick en förfrågan om vi ville möta dem och om vi ville se spelare som skulle kunna vara aktuella för oss i framtiden. Det är ett bra läge för oss att matcha våra killar som är i samma ålder så kan vi se var deras spelare står, säger Bois tränare och sportchef Joakim Persson.

Både Adama Fofana och Keanin Ayer har kommit till Varbergs Bois via Right to Dream. Ytterligar­e en spelare, en försvarare vid namn Solomon, var med laget under knappt två veckor i slutet av sommaren.

– De var väldigt nöjda med den utveckling­en som Adama fått hos oss. Så i stället för att sätta Keanin i ett belgiskt lag i högstaliga­n ville de att han skulle komma till oss, säger Persson.

RIGHT TO DREAM Group tog 2016 över danska Nordsjälla­nd FC i Farum. Till den danska klubben slussas spelare från akademin i Ghana, bland annat hittas numer förre Fff-anfallaren Godsway Donyoh i den danska klubben.

– Nordsjälla­nd har inte plats för alla, Varbergs Bois kan vara en bra förstastat­ion för spelarna. Men vi måste behålla vår plats i Superettan för att vara en del i deras utveckling, säger Joakim Persson.

VARBERGS BOIS SKREV långa kontrakt med både Adama Fofana och Keanin Ayer. Men klubben har ändå inte full kontroll över spelarna under den tiden.

– Right to Dream sitter på alla rättighete­r och hur kontrakten skrivs. Man kan väl säga att det är ett standardav­tal som inte förhandlas, säger Persson och fortsätter:

– I Adamas fall handlar det om en väldigt bra ekonomisk lösning för oss. Vi får väldigt mycket talang och potential och då kan man inte vara storsint. Det är lite ”win-win” för alla parter. Kan Right to Dream rycka spelarna och placera dem i Nordsjälla­nd i stället?

– Ja de kan flytta tillbaka spelarna dit, men vi går inte lottlösa i ett sådant läge. Men klart att vi hellre skulle se att en spelare säljs till en annan klubb.

Samarbetet mellan Varbergs Bois och Right to Dream kan bli en succé för de grönsvarta. Men det är också ett samarbete där det är tydligt vem som bestämmer.

PERSSON SER INGA problem med samarbetet utan mer som en chans för Varbergs Bois.

– Både sportsligt och ekonomisk är det en bra möjlighet för klubben. Vi får vara med och hugga på spelare som vi annars inte hade kunnat. Det handlar trots allt om en akademi som plockar in 1–2 spelare från varje land om året, det är inte spelare 20 i sin ålder som hamnar där.

”Ja de kan flytta tillbaka spelarna dit, men vi går inte lottlösa i ett sådant läge. Men klart att vi hellre skulle se att en spelare säljs till en annan klubb.”

JOAKIM PERSSON

 ?? Bild: NICKLAS ELMRIN ?? TALANG. Adama Fofana har tagit steg framåt i utveckling­en hos Varbergs Bois, frågan är hur länge han kommer vara kvar i klubben.
Bild: NICKLAS ELMRIN TALANG. Adama Fofana har tagit steg framåt i utveckling­en hos Varbergs Bois, frågan är hur länge han kommer vara kvar i klubben.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden