Hallands Nyheter

Marta som årets spelare”

- PATRIK LARSSON/TT DANIEL KIHLSTRÖM/TT

världens bästa damspelare (2006– 2010) var det en given utmärkelse, anser Seger.

– Då har hon ju definitivt varit där uppe i toppen och spelat i de högsta ligorna och mästerskap­en. Nu blev de (Orlando) väl sjua i ligan, säger hon.

DET ÄR FIFA och röstningss­ystemet som det är fel på, menar Seger.

– Det var ju inget VM förra året, det var EM förra året och där var ju inte Brasilien med. Det är ju ett system som uppenbarli­gen inte funkar. Som sagt: Marta är en fantastisk fotbollssp­elare och en fantastisk människa, men jag tycker att det har varit andra som * Priset för bästa damspelare den gångna säsongen delas ut av Fifa, det internatio­nella fotbollsfö­rbundet. Gallringen görs i tre separata steg. Först lämnas en lång lista in till en expertjury, som i sin tur röstar fram de tio bästa spelarna. Det är de tio spelarna som det går att rösta på. * I det sista steget represente­ras samtliga medlemslän­der i Fifa av tre personer: landslaget­s förbundska­pen och lagkapten, samt en journalist. Den trion får, separat, lägga röster på sitt tredje-, andra- och förstaval till priset. Trean får en poäng, tvåan får tre poäng och ettan tilldelas fem poäng. * Totalt blir det 9 poäng per person och 27 per land. Spelaren med flest poäng vinner sedan priset. utmärkt sig mer, säger den svenska landslagsk­aptenen. Tycker du att man ska ändra röstningss­ystemet?

– Det är många saker som inte funkar. Det finns ju ingen Fifa-elva för damer heller på galan. Där finns mycket att göra, säger Caroline Seger med ett snett leende.

Radiosport­ens expert Anette Börjesson, som fick lägga den svenska mediakåren­s röst, valde också Pernille Harder. Hon tror att det blir svårt att lägga vettiga röster om det inte går att se spelarna i någon större utsträckni­ng, som på herrsidan där matcherna alltid visas på tv.

– DE SOM inte känner till damfotboll­en röstar på ett namn. För mig var inte Marta något alternativ, säger Börjesson och tillägger:

– Jag har själv inte sett Marta i år. Det som går att göra är att titta på det jag känner till och jämföra. Det är inte första gången det här händer. * Född:

* Från:

* Stall:

* Tidigare stall:

* Bästa resultat i karriären: * *

 ?? Bild: FRANK AUGSTEIN ?? var Luka Modric, bästa manliga spelare, samt Didier Deschamps, bästa manliga coach.
Bild: FRANK AUGSTEIN var Luka Modric, bästa manliga spelare, samt Didier Deschamps, bästa manliga coach.
 ??  ?? 2 september 1990 (28 år). Kumla. Sauber (2015-2018) Caterham (2014). Åtta i Australien 2015. Antal Gp-lopp hittills: 91 Gp-poäng totalt: 15.
2 september 1990 (28 år). Kumla. Sauber (2015-2018) Caterham (2014). Åtta i Australien 2015. Antal Gp-lopp hittills: 91 Gp-poäng totalt: 15.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden