Hallands Nyheter

Releasetur­né för flamencogi­tarrist

- SARA ÖSTER so@hn.se

Robert ”Robi” Svärd är en av de hetaste artisterna inom flamencovä­rlden. Nyligen släpptes hans andra album – och i kväll startar hans turné i Halland. – Det blir faktiskt en releasetur­né, säger han.

Robert Svärd är en klassiskt skolad gitarrist, och 2016 släppte han sin debutskiva ”Pa’ki Pa’ka”. Det var då eliten inom flamencovä­rlden fick upp ögonen för gitarriste­n från Göteborg.

– Jag fick en respons som jag inte alls var beredd på att få. Många världskänd­a hörde av sig och var positiva. Det var såklart oerhört kul, berättar han.

DEN 7 SEPTEMBER släpptes hans andra album – ”Alquimia”.

– På min första skiva hade jag en gästartist, Alfredo Tejada Heridia, och på min nya är 24 gästartist­er med. Det är lite skillnad.

Hur skiljer sig första skivan mot den nya?

– Min debutplatt­a är mer lättsam, och låtarna på ”Alquimia” är nog mer traditione­lla – lite mörkare, tuffare och hårdare.

Albumet släpptes nyligen, då blir turnén i Halland en releasetur­né?

– Precis, men faktum är att skivan skulle ha släppts i april egentligen, men sedan blev den försenad. Så spelningar­na i Halland blir mina första efter skivsläppe­t.

Robert är född och uppvuxen i Göteborg, och började spela gitarr som fyraåring. När han var fjorton flyttade han med familjen till Australien och började då även studera musik. Och det var down * 26/9 – Roots, Halmstad. * 27/9 (lunchkonse­rt) – Nissanscen­en, Stadsbibli­oteket i Halmstad. * 28/9 – Hylte folkbiblio­tek, Fabriksgat­an 1C, Hyltebruk. * 29/9 – Kungsbacka Teater. * 30/9 – Laholms teater. under som Roberts musikalisk­a resa förändrade­s på riktigt.

– Där mötte jag min stora idol inom flamencovä­rlden – Niño Josele. Kort därefter kände jag att det var flamencogi­tarrist jag ville bli.

Nu har Robert varit aktiv inom flamencovä­rlden i snart 20 år. Vad är det svåraste med att spela flamencogi­tarr?

– Man måste förstå alla rytmer, och även språket. Och då menar jag inte flamencosp­råket utan det spanska språket. För att bli riktigt bra tror jag att det krävs. Hur ska det bli att komma till Halland och spela?

– Väldigt roligt – jag har varit i Halmstad förr men det var många år sedan. Det ska bli jättekul att komma tillbaka.

MED SIG PÅ scen har han Ann Sehlstedt (dans och palmas), Afra Rubino (gitarr), Sara Nilsson (fiol), Miguel ”Cheyenne” Fernandez (slagverk), Antonio Gomez (sång, tvärflöjt och palmas) och Joan Masana (bas).

Turnén är ett samarbete mellan Kultur i Halland, Hallands kommuner och lokala arrangörer, med syfte att visa musik som inte syns i det ordinarie konsertutb­udet inom folk- och världsmusi­k, jazz och pop.

 ?? Bild: PRESSBILD ?? ELIT. 2016 släppte göteborgar­en Robert Svärd sitt första album, efter det har han blivit större och större inom flamencovä­rlden.
Bild: PRESSBILD ELIT. 2016 släppte göteborgar­en Robert Svärd sitt första album, efter det har han blivit större och större inom flamencovä­rlden.
 ?? Bild: PRESSBILD ?? ROOTS. I kväll gästar Robert Svärd Halmstad och uppträder tillsamman­s med medmusiker och dansare.
Bild: PRESSBILD ROOTS. I kväll gästar Robert Svärd Halmstad och uppträder tillsamman­s med medmusiker och dansare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden