Hallands Nyheter

Unga idoler kämpar m

TV: FLERA DELTAGARE DRABBADE PÅ SOCIALA MEDIER

-

Till helgen drar årets säsong av Idol i gång på allvar, med direktsänd­a fredagsfin­aler inför miljonpubl­ik. Att vara med i Idol innebär också att lära sig att bygga sin egen profil på nätet. Men med det kommer också en baksida. Redan under kvalveckor­na har flera av de tävlande fått ta emot mängder av näthat och taskiga kommentare­r i sociala medier.

För Ambér Flores började det så snart hennes audition sänts i tv.

– Efter det har folk skrivit att jag är en ”bitch” och att jag är dryg, bara för att jag vågar ha självförtr­oende och tror på mig själv. De skriver att man ska rösta på andra som är snällare än jag, men de känner mig ju inte ens, säger hon.

Och det är kommentare­r som gör avtryck, trots att hon försöker kämpa emot.

– Det påverkar mig ju, även om jag försöker strunta i det, säger hon.

ÄVEN 18-ÅRIGA Vanja Engström har fått ta emot en hel del näthat.

– Jag har fått väldigt mycket skit. Jag och Amber har nog fått mest. Jag får allt från kommentare­r som ”Gud, du är så j-vla konstig” till att de hackar på färgen på mitt läppstift och att jag inte borde vara med i programmet. Snubbar med självförtr­oende får inte samma hat, de blir snarare uppmuntrad­e. Men på ett sätt ger det mig kraft, jag blir arg och får kämpaglöd, säger hon.

Årets jury – Nikki Amini, Anders Bagge, Kishti Tomita och Alexander Kronlund – är medvetna om vad idolerna kan utsättas för och understryk­er att de får mycket stöd och hjälp av dem som jobbar med programmet.

– Men det är riktigt tragiskt. En ung tjej som vågar synas och höras och visa upp sig själv som den hon är, hon ska ju uppskattas, inte förminskas och tryckas ned, säger Nikki Amini.

De är tretton till antalet och ett av de yngsta startfälte­n någonsin. Men redan innan fredagsfin­alerna har startat tvingas årets Idol-deltagare kämpa mot näthat. – Det påverkar mig även om jag försöker strunta i det, säger 20-åriga Ambér Flores.

ENLIGT JURYN BESTÅR årets startfält av ovanligt starka personligh­eter, som dessutom är ovanligt bra på att vara sig själva.

– Under kvalveckan har gruppen varit ovanligt bra på att stärka och särskilja sig individuel­lt. Tidigare säsonger har det varit mer homogent. Det är kul att se att se står på sig och gör sin grej, säger Amini och får medhåll av Kishti Tomita:

– De är ett gäng som represente­rar det moderna Sverige. Det är underbart, fantastisk­t och viktigt att det finns en igenkännin­g hemma

 ??  ?? ÅRETS IDOL-DELTAGARE. Övre raden: William Strid, Sebastian Walldén, Nadia Cameron, Kadiatou Holm Keita, Bragi Bergsson, Matice Kamara, William Segerdahl. Brynolf, Tua Selge, Ambér Flores, Vanja Engström, Ki Sue.
ÅRETS IDOL-DELTAGARE. Övre raden: William Strid, Sebastian Walldén, Nadia Cameron, Kadiatou Holm Keita, Bragi Bergsson, Matice Kamara, William Segerdahl. Brynolf, Tua Selge, Ambér Flores, Vanja Engström, Ki Sue.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden