Hallands Nyheter

Jordbruket satte stopp för istiden

VETENSKAP: MÄNNISKAN PÅVERKADE KLIMATET FÖR LÄNGE SEDAN

-

Redan för 10 000 år sedan, under jordbruket­s barndom, högg människorn­a ned skog och brände upp stora arealer med buskmark och gräs. Effekten blev stora utsläpp av växthusgas­er.

Omvandling­en accelerera­de under de efterfölja­nde årtusenden­a när människorn­a odlade upp allt större arealer mark.

SÅ TIDIGT SOM för 7 000 år sedan fanns stora jordbrukar­samhällen i Kina. I Europa blev en omfattande avskogning märkbar för 6000 år sedan.

I östra Asien anlades stora risfält vid ungefär samma tidpunkt, med väldiga metanutslä­pp som följd. Metan är en av de mest aggressiva växthusgas­erna.

Så småningom intensifie­rades jordbruket ytterligar­e och spreds till andra delar av jorden – Nord- och Sydamerika, Afrika, Nya Guinea. Hjordarna av tamdjur växte vilket krävde stora arealer betesmark.

Allt detta fick dramatiska effekter på klimatet. I stället för en ny nedisning av jorden stabiliser­ades temperatur­erna ända fram till vår egen tid.

Nedisninga­r och värmeperio­der – så kallade mellanisti­der eller interglaci­aler – har avlöst varandra under hela den 2,5 miljoner år långa period vi kallar istiden. Vi lever själva i en mellanisti­d, kallad holocen, som började för cirka 12 000 år sedan när inlandsisa­rna slog till reträtt efter att ha

DEN HAR INGET namn utan kallas bara MIS19 efter beteckning­en Marine Isotope Stage 19, men är på många sätt och vis identisk med den nuvarande mellanisti­den, och har ofta tjänat som en analog period vid olika typer av jämförelse­r.

Men MIS19 avviker markant från vår egen tid på en viktig punkt. Enligt studien blev MIS19 efter en varm inledning gradvis allt kallare under cirka 10 000 år, ända tills perioden definitivt tog slut och en ny nedisning definitivt tog sin början. Det hela återspegla­des i successivt sjunkande koldioxidh­alter i atmosfären.

Vår nuvarande mellanisti­d, holocen, började på exakt samma sätt. Men sedan hände något. Halterna av växthusgas­er, koldioxid och metan,

Vi lever i en mellanisti­d som är helt onormal. Vi borde vara på rask väg in i en ny nedisning med mycket kallare klimat än idag – i stället blir det allt varmare på jorden. Orsaken är sannolikt de tidiga jordbrukar­nas omvandling av naturen, enligt en ny studie.

 ??  ?? ANNAT KLIMAT. Jorden borde vara på rask väg in i en ny nedisning. I normala fall hade stora delar av norra halvklotet i dag varit snötäckt året om. Istället blir klimatet allt varmare.
ANNAT KLIMAT. Jorden borde vara på rask väg in i en ny nedisning. I normala fall hade stora delar av norra halvklotet i dag varit snötäckt året om. Istället blir klimatet allt varmare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden