Hallands Nyheter

Elva års kö för en Varbergslä­genhet

VARBERG: Varbergs Bostad räknar med 7000 aktiva i sin kö. Enligt hyresgästf­öreningens tidning Hem & Hyra är väntetiden nu över elva år.

- STEFAN NODESJÖ stefan.nodesjo@hn.se

Att få en bostad i allmännytt­an tar allt längre tid. Värst är det i Varberg där det tar över elva år, mer än dubbelt så lång tid som i Falkenberg. Väntetiden har i Varberg ökat med ett och ett halvt år sedan 2016.

Det är Hyresgästf­öreningens tidning Hem & Hyra som undersökt bostadsköe­rna i allmännytt­an i Halland.

Genomgåend­e ökar väntetider­na i allmännytt­an där alltså Varberg ”är sämst i klassen”.

Näst värst är det hos HFAB i Halmstad där tiden att få en lägenhet har ökat från åtta till tio och ett halvt år sedan 2016. Samtidigt har antalet registrera­de i bostadskön minskat med 25 000.

– Vi har infört ett aktivitets­krav där vi kräver att människor bekräftar att de vill stå kvar, berättar Ulf Nilsson, kommunikat­ionschef på HFAB för Hem & Hyra.

I VARBERG ÄR numera också 60 000 personer registrera­de i kön hos Varbergs Bostad. Men allmännytt­an har ett ändrat sätt att mäta behovet i kön.

– Vi säger numera att det är 7 000 som aktivt sökt på lägenheter under 2017, säger Dzejna Seta, marknadsch­ef på Varbergs Bostad till HN. – Det är unika sökningar. Något krav på aktivitet bland de registrera­de finns dock inte i Varberg.

– Vi har ett beslut på att de som registrera­t sig ska stå kvar.

Med en kötid på 11,5 år i genomsnitt, är en viktig siffra hur många lägenheter som förmedlas till sökande i kön varje år.

– Vi ligger på kring 350 per år, 2015 var det 367, 2016 var det 351 och 2017 var det 319.

Alltså får cirka fem procent av de aktiva sökande en lägenhet varje år. För lite för att inte väntetiden ska öka för varje år. Men någon prognos när det går att få ner söktiden vill inte Dzejna Seta ge sig på.

– Det är bristen på bostäder som är problemet. Det gör att antalet omflyttnin­gar minskar och flyttkedja­n går trögare. Vi ger vårt bidrag genom att bygga mer för att möta behovet.

NÄRMAST GÄLLER DET Varberg Bostads 48 lägenheter på Västgötaga­tan som har inflyttnin­g den 1 oktober. Där har en fjärdedel gått till ungdomar mellan 18 och 25 år.

– Sedan har vi vårt största projekt i modern tid, Västra Sörse, med 224 lägenheter i sammanlagt sex etapper, berättar Dzejna Seta.

Den första etappen i Västra Sörse är redan uthyrd. Övriga etapper kommer att släppas tätt inpå varandra med början efter nyår. Hela området ska vara bebott en bit in på 2021.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? INFLYTTNIN­G. Varbergs Bostads AB har inflyttnin­g i sitt senaste tillskott på Västgötaga­tan i Varberg i dagarna. Sammanlagt får 48 lägenheter nya boende, men de aktiva sökandena i allmännytt­ans bostadskön är 7 000.
Bild: ANNIKA KARLBOM INFLYTTNIN­G. Varbergs Bostads AB har inflyttnin­g i sitt senaste tillskott på Västgötaga­tan i Varberg i dagarna. Sammanlagt får 48 lägenheter nya boende, men de aktiva sökandena i allmännytt­ans bostadskön är 7 000.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden