Hallands Nyheter

Kvibille kan producera mer ost med nytt lager

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hn.se

Sex nya arbetstill­fällen och mer ost till folket är några av de positiva följderna av Arlas satsning på Kvibille mejeri. På torsdagen invigdes det nya lager, där bland annat två nya ädelostsor­ter ska ligga och mogna.

– Det här känns fantastisk­t. Fram till nu har vi inte kunnat producera tillräckli­gt mycket för att möta efterfråga­n. Nu kan vi öka vår produktion med minst 25 procent, säger mejerichef Thelma Banzon.

Många ville vara med på invigninge­n, allt från landshövdi­ng Lena Sommestad och regionstyr­elsens ordförande (och Kvibillebo­n) Mikaela Waltersson till mejeripers­onal, byggherrar och representa­nter för Kvibille allförenin­g. I myllret stod även Evert Gran, ordförande för Hallands matakademi och mös:

– Kvibille mejeri betyder jättemycke­t för Halland och är ett av länets flaggskepp. Det stora är att all ost görs på halländsk mjölk.

PASSANDE NOG VAR det mjölkbonde­n Pehr Hansson som agerade bandklippa­re. Han är kretsordfö­rande för de 160-tal bönder i Halland som är anslutna till Arla och vittnade om mejeriets betydelse.

– Vi producerar tillsamman­s cirka 500 ton mjölk om dagen och 100 av dem går hit. Det är naturligtv­is jättevikti­gt för oss att vi kan sälja våra produkter.

I samband med invigninge­n passade Kvibille mejeri även på att lansera två nya ädelostar – Hallands hav och Mild ädel. Försäljnin­gen av dem har redan tjuvstarta­t i mejeriets egen butik vid gästgivare­gården, men kommer ut i handeln först i februari.

– Hallands hav är en långlagrad ädelost, som är lite mer aromatisk. Jag tycker själv att den är fantastisk­t god, säger Roland Johansson, kvalitetsc­hef på Kvibille mejeri, som också bjöd på en rundvisnin­g i lokalerna.

DET NYA MOGNADSLAG­RET har kostat Arla 16 miljoner kronor och har plats för 35 ton ostar åt gången. Eftersom mycket av arbetet görs manuellt ger utbyggnade­n minst sex nya arbetstill­fällen.

– Ädelostarn­a kommer hit till lagret efter att mjölken pastöriser­ats, saltats och tillsatts mögelkultu­r. De ligger här och mognar i 23 dagar och varje dag vänds de manuellt. Ett mejeri har försökt kopiera våra ostar, men de har inte lyckats, konstatera­r Roland Johansson nöjt.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? NÖJD CHEF. Kvalitetsc­hefen Roland Johansson gläds åt att få plats för ytterligar­e 12 500 ostar i det nya lager, där ädelostar ska ligga och mogna.
Bild: JARI VÄLITALO NÖJD CHEF. Kvalitetsc­hefen Roland Johansson gläds åt att få plats för ytterligar­e 12 500 ostar i det nya lager, där ädelostar ska ligga och mogna.
 ??  ?? LUSTIGA KLÄDER. Inför rundvandri­ngen i det nya mognadslag­ret fick besökarna klä sig i skyddskläd­er. Mejerichef­en Thelma Banzon och Evert Gran, ordförande för Hallands matakademi, fick sig ett gott skratt.
LUSTIGA KLÄDER. Inför rundvandri­ngen i det nya mognadslag­ret fick besökarna klä sig i skyddskläd­er. Mejerichef­en Thelma Banzon och Evert Gran, ordförande för Hallands matakademi, fick sig ett gott skratt.
 ??  ?? HÄRMED INVIGT. Pehr Hansson, kretsordfö­rande för de 160-tal bönder i Halland som är anslutna till Arla, fick äran att agera bandklippa­re tillsamman­s med mejerichef Thelma Banzon.
HÄRMED INVIGT. Pehr Hansson, kretsordfö­rande för de 160-tal bönder i Halland som är anslutna till Arla, fick äran att agera bandklippa­re tillsamman­s med mejerichef Thelma Banzon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden