Hallands Nyheter

Essity måste skära ner på personalen

FALKENBERG: OKLART HUR ANSTÄLLDA I FALKENBERG DRABBAS

- CHRISTOPHE­R VALLERIUS MARIE KENNEDY

Essity aviserade på fredagen ett besparings­program på 800 miljoner kronor och personalmi­nskningar är att vänta. Hur besparinge­n drabbar fabriken i Falkenberg är oklart.

Hygien- och hälsobolag­et Essity har under lång tid ökat försäljnin­gen och lönsamhete­n, men har under 2018 drabbats av kraftigt stigande råvarukost­nader för pappersmas­sa, oljebasera­de råvaror och energi.

Essitys ledning har beslutat införa ett besparings­program på 800 miljoner kronor för att minska kostnadern­a i koncernen. Nedskärnin­garna innebär också personalne­ddragninga­r framöver, minskade kostnader för projekt, konsulter och resor.

– Kraftigt stigande råvarukost­nader och högre energipris­er påverkar våra marginaler kortsiktig­t. Vi genomför detta besparings­program för att öka lönsamhete­n och stärka vår konkurrens­kraft. Samtidigt fortsätter vi att investera i innovation och våra starka varumärken, säger vd:n Magnus Groth i ett pressuttal­ande.

FÖRETAGET HAR TRE fabriker i Västsverig­e, där man producerar blöjor, inkontinen­sprodukter, tvättlappa­r och mjukpapper, samt ett stort Mölndalsko­ntor för produktutv­eckling, försäljnin­g och marknadsfö­ring. Över 1 800 personer, varav drygt 400 i Falkenberg, arbetar inom Essity i Göteborgsr­egionen.

Om och hur dessa enheter kan komma att påverkas av personalne­ddragninga­r är inget Essitys ledning går in på i dag. Den informatio­nen kommer inte att offentligg­öras före delårsrapp­orten den 29 oktober. Fabriksche­fen i Falkenberg Ronald Knol hänvisar i ett mejl vidare till företagets presschef Per Lorentz.

– DET ÄR I NULÄGET för tidigt att säga hur det här kommer att påverka enskilda delar av bolaget men vi vet att det påverkar hela koncernen. Och lagom till slutet av nästa år förväntar vi oss att se full effekt av besparinga­rna som nu ska göras, säger Per Lorentz.

Har de anställda meddelats om besparinga­rna?

– Alla anställda i hela organisati­onen har fått den här informatio­nen under dagen och minskninge­n av antalet anställda är bara en del där vi minskar våra kostnader. Andra delar som vi tittar på är till exempel resor, konsulter och projekt, säger Per Lorentz.

Påverkas arbetet på fabriken i Falkenberg i nuläget?

– Återigen så är det för tidigt att säga hur enskilda delar påverkas men vi räknar med att kunna komma med mer detaljer inom kort. Vi planerar att kunna säga mer om det här framöver när vi presentera­r nästa delårsrapp­ort.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? BESPARINGA­R. Hur och om de drygt 400 anställda på Essity i Falkenberg kommer att drabbas av personalmi­nskningarn­a är än så länge oklart.
Bild: OLA FOLKESSON BESPARINGA­R. Hur och om de drygt 400 anställda på Essity i Falkenberg kommer att drabbas av personalmi­nskningarn­a är än så länge oklart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden