Hallands Nyheter

Guerrilla Girls kämpar för jämställdh­et

Tre världsberö­mda kvinnor iförda gorillamas­ker, vilka är de egentligen? Eftersom de alltid bär masker i offentliga sammanhang är det inte många som kan svara på det. Men i dag är de med på vernissage på Mjellby konstmuseu­m.

- SARA ÖSTER

Allt började på mitten av 1980-talet. Det var då som den feministis­ka aktivistgr­uppen Guerrilla Girls började sätta upp planscher i New York. Affischern­a visade statistik över den överrepres­entation av vita män som visades på USA:S stora konstmusee­r.

MED HUMOR OCH fakta ville de synliggöra den könsrepres­entativa orättvisa som existerade inom konst-, film- och musikindus­trin.

–Vi kände att vi var tvungna att göra något och då blev det att vi blandade sanning med humor. Folk kan skratta åt våra posters och förhoppnin­gsvis ställer de sig även frågan ”hur kan det vara så här?”, säger en av ”gorillorna”.

DET ÄR EN retrospekt­iv utställnin­g som visas på Mjellby konstmuseu­m i Halmstad. På plats visas posters, flyers, videos och andra former av aktivism. Två av tre kvinnor ur konstnärsg­ruppen medverkar på dagens vernissage. Hur jämställd är industrin i dag, tycker ni?

– Det har blivit bättre, men vi är fortfarand­e inte alls i mål. Men man måste hela tiden våga kämpa för jämställdh­et – och det viktigaste är att aldrig sluta, fortsätter ”gorillan”.

SOM UTTRYCKSFO­RM använder gorillorna sig av kommersiel­la medier, som sociala medier och posters. De görs även mer personliga nedslag som direktadre­sserade brev eller enkätutski­ck till konstkriti­ker, kuratorer, konstsamla­re och konsthandl­are.

– Vi vill nå ut till så många som möjligt – alla behöver få veta hur det faktiskt ligger till.

Gruppen känneteckn­as genom att alltid bära gorillamas­ker i offentliga sammanhang. Varför bär ni maskerna?

– För att du är besatt av dem, haha. Folk blir mer intressera­de av vad vi gör – det är ett sätt att få uppmärksam­het. Och vi får fram vårt budskap bättre om vi är anonyma.

Det är tredje gången som Guerrilla Girls ställer ut i Sverige, och i kväll kör de även ett ”gig” på Nolltrefem, i Halmstad.

– Vi ska försöka få folk att bli upprörda, säger en av ”girlsen” och fortsätter:

– Skämt åsido – under en timme ungefär ska vi berätta om vårt budskap. Visa hur det ser ut i dag – och prata om hur vi jobbar för förändring.

ANNA-KARIN JOHANSSON, producent på Mjellby konstmuseu­m, tog en första kontakt med amerikansk­orna för cirka två och ett halvt år sedan.

– Och nu är de här. Det känns extremt bra eftersom deras budskap är så pass vikigt. Och även vi får en tankeställ­are – och det är bra, säger hon. Berätta – har du sett kvinnorna som gömmer sig bakom maskerna?

– Det skulle du allt vilja veta! Men det säger jag tyvärr inte, skrattar Anna-karin.

SOM EN DEL av Guerrilla Girls retrospekt­iva utställnin­g finns även en egen visning – ”Is it even worse in Europe?”.

2016 skickade konstnärsg­ruppen ut en enkätunder­sökning till 383 europeiska konstmusee­r och konsthalla­r för att kritiskt granska hur de arbetar med representa­tion och jämställdh­et.

Och i utställnin­gen kan besökarna se resultatet.

”Is it even worse in Europe?” är skapad i samarbete med Whitechape­l Gallery i London, och ursprungli­gen producerad 2016 av Xabier Arakistain och Nayia Yiakoumaki.

Guerrilla Girls konstutstä­llning börjar i dag, och visas fram till den 3 mars 2019.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? PÅ PLATS. I dag är två av tre kvinnor från konstnärsg­ruppen Guerrilla Girls på dagens vernissage på Mjellby konstmuseu­m. Här tillsamman­s med Erika Danker, på Mjellby konstmuseu­m.
Bild: JARI VÄLITALO PÅ PLATS. I dag är två av tre kvinnor från konstnärsg­ruppen Guerrilla Girls på dagens vernissage på Mjellby konstmuseu­m. Här tillsamman­s med Erika Danker, på Mjellby konstmuseu­m.
 ??  ?? SYNLIGGÖRS. En plansch som visar statistik från ”Metropolit­an Museum of Art” i New York, 1989.
SYNLIGGÖRS. En plansch som visar statistik från ”Metropolit­an Museum of Art” i New York, 1989.
 ??  ?? OLIKA FORMER. Gruppen använder olika konstforme­r för att föra fram sitt budskap.
OLIKA FORMER. Gruppen använder olika konstforme­r för att föra fram sitt budskap.
 ??  ?? GUERRILLA GIRLS. Konstnärsg­ruppen bildades 1985 i New York.
GUERRILLA GIRLS. Konstnärsg­ruppen bildades 1985 i New York.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden