Hallands Nyheter

Tuffaste testet i Roma för Robin

- JIMMY EWERTSSON sport@gp.se

”Här i Rom betyder derbyt oerhört mycket och vi måste vinna för fansens skull. Seger är det enda resultatet.”

JAVIER PASTORE

Det har stormat rejält i Roma efter den svaga säsongssta­rten och Robin Olsens första tid i den eviga staden har varit allt annat än lugn. Men nu hoppas Roma på att kunna bygga vidare på veckans seger mot Frosinone och blåsa nytt liv i säsongen när det vankas Derby della Capitale – det ständigt heta rivalmötet mot Lazio. – Det här är en omstart för oss. En ny säsong har börjat, säger tränaren Eusebio Di Francesco.

Robin Olsens inledande tid i Italien har varit minst sagt turbulent. Säsongen är blott ett par omgångar gammal, men Roma är redan en klubb i kris efter den svaga inledninge­n. Efter förra helgens chockförlu­st mot ditintills segerlösa Bologna – med Mattias Svanberg i startelvan – var Romas president James Pallotta fåordig men tydlig med vad han tyckte om situatione­n.

– Jag är äcklad, sa han efter 0–2-förlusten.

Med ett derby mot Lazio mindre än en vecka bort beslutade Roma att ta till en klassisk italiensk krisåtgärd för att på så kort tid som möjligt få säsongen på rätt köl: Il Ritiro.

I STÄLLET FÖR att ta tåget tillbaka till Rom och riskera att stöta på ilskna supportrar tog Roma bussen ner från Emilia-romagna och stängde in sig på träningsan­läggningen i Trigoria för att i lugn och ro förbereda sig på en ödesvecka.

– Folk tror att det var en bestraffni­ng, men så var det inte alls. Ritiron var för att hjälpa spelarna att sluta samman, att återupptäc­ka närhet och tillgivenh­et. Rom är en stad som kan skapa avstånd mellan människor och vi behövde titta varandra i ögonen, förklarade Eusebio Di Francesco.

Efter fjolårets framgångar, när Roma slutade trea och gick till semifinal i Champions League, var förväntnin­garna stora på I Gialloross­i under Di Francesco och sportchefe­n Monchis andra säsong i klubben.

UNDER SOMMAREN SKEDDE stora förändring­ar i spelartrup­pen när supporterf­avoriter som Alisson Becker, Radja Nainggolan och Kevin Strootman lämnade, och inte mindre än elva nya spelare kom in. Di Francesco har inlednings­vis haft svårt att veta hur han ska formera sitt lag när han velat mellan olika uppställni­ngar och där spelare åkt ut och in ur startelvan.

Den långvariga effekten från dagarna instängda på träningsan­läggningen får tiden utvisa, men på kort sikt verkar Di Francesco åtminstone fått önskat resultat när Roma i onsdags komfortabe­lt besegrade Frosinone med 4–0 efter vackra mål av unge Cengiz Ünder och sommarens prestigevä­rvning Javier Pastore.

– Det här är en omstart för oss. En ny säsong har börjat. Nu måste se till att hitta tillbaka det vi är bekanta med. Segern var viktig för att bygga upp självförtr­oendet, men vi har inte åstadkommi­t någonting än och nu väntar Lazio i derbyt, sa Di Francesco efter säsongens blott andra trepoängar­e.

ROBIN OLSEN HAR minst sagt fått en stormig första tid i Italien. Att ersätta Alisson, succémålva­kten som i somras värvades av Liverpool för 770 miljoner, är ingen enkel uppgift och Olsen har fått finna sig i att vara under ständig bevakning sedan flytten från FC Köpenhamn.

I somras spekulerad­es det i att Olsen skulle petas av rutinerade Antonio Mirante i rollen som förstamålv­akt, men svensken har startat samtliga matcher så här långt.

Olsen har blandat och gett inlednings­vis. Han hyllades för sin insats mot Real Madrid, men har också kritiserat­s i italiensk press för att sprida osäkerhet. Förhoppnin­gen i Roma är dock att 28-åringen ska kunna ta stora kliv i utveckling­en genom att arbeta med högt skattade målvaktstr­änaren Marco Savorani, som fått mycket beröm för sitt arbete med Alisson och Wojciech Szczesny.

OLSEN HADE EN lugn afton mot Frosinone när han höll sin andra nolla i Roma-tröjan, men i eftermidda­g lär det bli desto svettigare när svensken kliver ut på Stadio Olimpico för sitt första Derby della Capitale mot lokalrival­en Lazio, som är trea i Serie A efter att ha inkasserat fyra raka segrar. Och nu vill Roma blåsa nytt liv i säsongen med en derbyseger.

– Här i Rom betyder derbyt oerhört mycket och vi måste vinna för fansens skull. Seger är det enda resultatet, säger Pastore till Roma TV.

 ?? Bild: DANIELE BUFFA ?? TOG CHANSEN. Svenske landslagsm­ålvakten Robin Olsen har tagit hand om målvaktstr­öjan hos Roma. Nu ställs han inför sin tuffaste uppgift hittills i ligaspelet, Romderbyt mot Lazio.,
Bild: DANIELE BUFFA TOG CHANSEN. Svenske landslagsm­ålvakten Robin Olsen har tagit hand om målvaktstr­öjan hos Roma. Nu ställs han inför sin tuffaste uppgift hittills i ligaspelet, Romderbyt mot Lazio.,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden