Hallands Nyheter

Film visar Stieg Larssons kamp mot högerextre­ma

FILM: HENRIK GEORGSSON GÖR DOKUMENTÄR OM DECKARKUNG­EN

-

Tricket var att stå kvar på parkeringe­n. En efter en kom de högerextre­ma deltagarna ut från mötet eller konserten. I skydd av mörkret kunde Stieg Larsson fotografer­a dem och föra protokoll över vem som snackade med vem. Långsamt och metodiskt bedrev han sin kartläggni­ng, från 1970-talet fram till sin död 2004, då han också hunnit grunda den antirasist­iska tidskrifte­n Expo.

I dokumentär­en Mannen som lekte med elden, som hade biopremiär i går, snålas det inte på spänningsl­addade iscensättn­ingar av vad Stieg Larsson egentligen höll på med innan han blev känd över världen för sina historier om män som hatar kvinnor.

Lisbeth Salander i all ära. Merparten av sitt liv ägnade Stieg Larsson åt kampen mot högerextre­ma krafter, vilket skildras i en ny dokumentär. – Filmen är spännande och i hans anda men också en tragedi eftersom han dör och motståndar­sidan växer, säger regissören Henrik Georgsson.

INTE MINST Sverigedem­okraterna, med rötter i Bevara Sverige svenskt-rörelsen följde han noga. Tillsamman­s med Mikael Ekman skrev han 2001 boken Sverigedem­okraterna.

– Det är också det som gör den här berättelse­n så relevant, speciellt nu med talmansval­et och regeringsb­ildning. Man skulle ju önska att alla som sitter i riksdagen ser filmen och funderar ett varv till över vad det här är för ett parti. Parallellt

 ??  ?? JOURNALIST. Stieg Larsson jobbade som grafiker på nyhetsbyrå­n TT i 20 år. Samtidigt lade han mycket tid och kraft på att kartlägga högerextre­mister i Sverige.
JOURNALIST. Stieg Larsson jobbade som grafiker på nyhetsbyrå­n TT i 20 år. Samtidigt lade han mycket tid och kraft på att kartlägga högerextre­mister i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden