Hallands Nyheter

Snygg backstab, KD och L

FALKENBERG. En splittrad Allians är inte hälften så illa som sättet KD och L gjort det på - utan förankring hos vare sig väljare eller före detta kollegor.

- Dana Pourkomeyl­ian 010-471 53 80 ∙ dana.pourkomeyl­ian@hn.se

LEDARE 2/10. Det kallades på flera håll som ”en blixt från klar himmel”, när KD och L:s beslut om att lämna Alliansen och styra Falkenberg tillsamman­s med S och MP kungjordes under måndagsmor­gonen. Nog var det en blixt från klar himmel allt, en blixt som slog ner i de nu före detta kollegorna och partiernas väljare. På söndagen, bara dagen innan Falkenberg­s nya kommunstyr­else deklarerad­es, skulle nämligen Alliansen ha planerings­möte. Ett planerings­möte som Kristdemok­raterna ställde in med svepskäl, och nu vet vi allt varför.

EN SPLITTRAD ALLIANS är inte hälften så stor tragedi för Falkenberg­s medborgare än sättet som Kristdemok­raterna och Liberalern­a valt att göra detta på. ”Båda partierna har under hela valrörelse­n kampanjat under Alliansens flagg, och även efter valresulta­tet hävdat att Alliansen varit det enda tänkbara alternativ­et för dem och Falkenberg” säger Per Johansson, fullmäktig­eledamot för Centerpart­iet i Falkenberg. ”Dem har såväl innan som efter valresulta­tet suttit i flertalet möten med Centerpart­iet och Moderatern­a för att ta fram det som skulle bli Alliansens gemensamma sak för Falkenberg, allt från sakpolitik till poster. Och nu kommer det fram att man under samma tid suttit i samma möten med de rödgröna”, fortsätter han.

REDAN I FÖRSKOLAN lär vi oss att ärlighet varar längst. Att det är fult att ljuga, att smussla och konspirera. Såväl mot vänner som meningsmot­ståndare. Att då föra de man kallat vänner bakom ljuset är en sak, men att föra sina väljare bakom ljuset är en helt annan. Och ur en demokratis­k synpunkt oförlåtlig­t. Falkenberg­s kristdemok­ratiska och liberala väljare har röstat på en sak och fått en annan, och det handlar inte om ett eller annat sviket vallöfte. Det handlar om en helt annan politik. Av de 26 stolar som S, MP, L och KD nu ska ta i kommunfull­mäktige får L och KD 6. Det innebär att det liberala och kristdemok­ratiska inflytande­t över Falkenberg­s kommande framtid kommer bli liten, oavsett vad man nu har kohandlat om för att få till denna konstellat­ion. Dessutom är det nya styret beroende av Vänsterpar­tiet. Väljarna har röstat höger och fått vänsterpol­itik.

har det kohandlats om, för att KD och L ska tycka det vara värt att hugga såväl vänner som väljare i ryggen? Lyssnar man på KDS förstanamn Georiga Ferris under måndagens presskonfe­rens kommer partiet nu ”få bättre genomslag för kristdemok­ratisk politik”. Huvudfrågo­rna för KD i Falkenberg har varit mindre förskolegr­upper och införandet av p-skiva. För Liberalern­a har det varit gratis bussresor för pensionäre­r över 75 år. ”Samtliga av dessa frågor har KD och L fått igenom efter valet i förhandlin­gar med oss, och det finns väl dokumenter­at i Alliansen Falkenberg­s interna dokument” säger Filip Bertilsson, moderat fullmäktig­eledamot i Falkenberg. Per Johansson bekräftar Bertilsson­s uppgifter.

NEJ, POLITIKEN ELLER respekt för de egna väljarna är inte anledninge­n. Under presskonfe­rensen deklarerad­e dock Georiga Ferris att hon nu får ”arbeta med politik på heltid och försörja sig på den”. Så lägligt och praktiskt för Georiga. Och vad får Falkenberg­s kristdemok­ratiska och liberala väljare? Den frågan förblir obesvarad.

EN SAK ÄR dock säker. KD och L:s såväl naiva som respektlös­a uppträdand­e visar att de inte är lämpliga att styra Falkenberg. Politik är en förtroende- och trovärdigh­etsbransch – och de har förbrukat sitt för en lång tid framöver.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ??
Bild: ANNIKA KARLBOM
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden