Hallands Nyheter

Mindre sekretess kan rädda liv

- JOHAN ÖRJES Centerpres­sens nnyhetsbyr­å

Under ett antal år har Sverige haft stora problem med dödsfall orsakade av det medlet fentanyl, eller medel som liknar fentanyl. Under åren 2014–2017 har mer än 400 personer dött i samband med missbruk av substansen som påminner om heroin, men kan vara betydligt kraftigare. Fentanyl och fentanylli­knande substanser är syntetiska opioider och eftersom det kan vara så kraftfullt kan det potentiell­t till och med vara en arbetsmilj­örisk för till exempel polis och ambulanspe­rsonal.

PÅ GRUND AV att lagstiftni­ngen har svårt att hänga med i klassifice­ringen har det polisen inte kunnat ingripa så kraftfullt som de önskat. De enskilda preparaten har helt enkelt inte varit narkotikak­lassade. Det gör att huvuddelen av handeln inte bedrivits som traditione­ll gatuhandla­re med narkotika, utan genom beställnin­gar på nätet.

DÖDFALLEN HAR ÖKAT under de senaste åren, men hittills under 2018 finns det en tydlig minskning. Det finns troligen flera förklaring­ar till minskninge­n av fentanyldö­dsfallen. En sådan är att omfattning­en av dödsfallen och rapporteri­ngen i media kan ha avskräckt från användning. Det är också så att kinesiska myndighete­r har ingripit mot de fabriker som tillverkar substanser­na och utbudet därmed, åtminstone tillfällig­t, har minskat.

EN DOM DÄR två personer som såld fentanyl dömdes till långa fängelsest­raff för vållande till annans död har också påverkat intresset för att bedriva den typen av näthandel.utveckling­en inger hopp om att en negativ utveckling kan brytas. Polisen ser dock behov av ytterligar­e åtgärder. I en lägesrappo­rt från Nationella operativa avdelninge­n, NOA, i juni lägger polisen fram flera förslag till förändring­ar i lagstiftni­ngen. Bland förslagen finns ändringar i postlagen så att paket- och budföretag­s sekretess mildras så att de lättare kan tipsa polisen om misstänkta försändels­er. I rapporten framförs också att lagen om spridning av gift ses över för att kunna användas och att det införs grovt brott när det gäller förbud mot vissa hälsofarli­ga varor. I RAPPORTEN FÖRESLÅS också att polisens sekretess mot socialtjän­sten lättas upp. Idag får polisen bryta sekretesse­n och informera socialtjän­sten om de har upplysning­ar om att någon missbrukar narkotika. När det gäller substanser som inte är narkotikak­lassade har polisen inte den möjlighete­n enligt rapporten. Det betyder att när det gjort tillslag mot en nätsäljare så kan polisen inte informera socialtjän­sten om vilka personer som finns i kundregist­ret, även om den personen troligen ägnar sig åt ett livsfarlig­t missbruk. Det förslaget finna all anledning för regeringen att försöka genomföra. Det finns dock ytterligar­e åtgärder som kan sättas in för att minska risken för dödsfall. En sådan är att göra medlet Naloxon, som kan häva opioidförg­iftningen, mer tillgängli­gt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden