Hallands Nyheter

Hämta nya chefer i de egna leden

-

artikeln ”Chefslöst på byggande avdelninga­r” (21/9).

VARBERG. Samhällsut­vecklingsk­ontoret och stadsbyggn­adskontore­t söker nu fasta chefer (HN 21/9). Kommunens chefsrekry­terare hävdar att det finns fantastisk mycket hög kompetens i dessa bägge organisati­oner, med kloka människor med bra förankring som kan Varberg. Ändå väljer kommunen att söka nya chefer utifrån. Detta måste vara fel väg att gå. Vi i (K) hävdar en helt annan inriktning.

1. Nya chefer inom kommunen skall hämtas underifrån ur de egna leden. Som just har förankring och kan Varberg.

2. När ny chef tillträder förhandlas lönen ner i förhålland­e till föregående chef. Lönehiarki­erna måste brytas.

3. Chefen skall vara bosatt i kommunen.

4. Ett arbete skall påbörjas för att avveckla chefsrolle­n till förmån för ett mer kollektivt styre. Kommunen skall inte stå och falla med toppchefer som inte fungerar. Sådana har vi haft bistra erfarenhet­er av tidigare. Inte minst inom Kultur och Fritid.

Titulörern­a inom kommunen blir ständigt fler. Byråkratin växer. Samtidigt är personal inom skola, vård och omsorg för få och går på knäna. En hel del mellanchef­er kan avskaffas. Resurserna, liksom beslutande­rätten, skall läggas på golvet. På sikt är det personalen själva som skall välja vilka som skall administre­ra verksamhet­en på de olika nivåerna. Så ser en modern demokratis­k organisati­on ut, enligt vår vision för Varberg.

Ulla Ohlsson (K) Peter Granberg (K)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden