Hallands Nyheter

Nu växer bojkottkra­vet mot Melodifest­ivalen

-

TV. 2019 års Melodifest­ival är tänkt att äga rum i Israel. Ett land där människor diskrimine­ras beroende på religion och etnicitet, och flyktingar ses som cancersvul­ster. Ett land som ockuperar ett grannland, fördriver dess befolkning, bygger olagliga bosättning­ar, förföljer, mördar eller spärrar in dem som protestera­r. Ett land som inte står apartheidt­idens Sydafrika efter i våld och brutalitet.

BARA ETT PAR dagar efter att Netta Barzilai vunnit Eurovision­sschlagern för Israel dödade den israeliska armén 62 och skadade ett hundratal obeväpnade människor som demonstrer­ade mot förtryck och inspärrnin­g i Gaza. Dödandet har sedan fortsatt, och i nuläget beräknas runt 200 människor – inklusive kvinnor, barn, journalist­er och medicinsk personal – ha dödats av israeliska kulor, medan över 15 000 skadats.

Samtidigt har det israeliska parlamente­t antagit en ny lag som gör ickejudar till andra klassens medborgare och avskaffar arabiska, som talas av 20% av befolkning­en, som officiellt språk.

SEDAN ÖVER 140 artister publicerat ett upprop i den stora engelska tidningen The Guardian om att flytta Eurovision­sfestivale­n till ett annat land, har bojkottkra­vet vuxit. Allt fler artister har anslutit sig, och frågan har väckts av politiker i olika länder.

Ungefär 23 000 islänninga­r har skrivit under kravet på bojkott. Även i Sverige pågår en kampanj.

Sveriges television (SVT), som ansvarar för det svenska deltagande­t i Eurovision­sschlagern, måste nu bekänna färg. Är det förenligt med SVT:S värdegrund – som understryk­er alla människors lika värde – att sända ett festivalbi­drag till ett land som öppet hyllar rasism och apartheid? Om inte, bör man snarast klargöra sin ståndpunkt, och kräva att Eurovision­sschlagern flyttas.

Som medborgare kan vi trycka på genom att skriva till SVT:S ledning, och underteckn­a upprop i frågan.

Gunnar Olofsson

 ?? Bild: AP PHOTO/TT ?? VINNARE. Netta Barzilai vann Eurovision­sschlagern för Israel i maj 2018.
Bild: AP PHOTO/TT VINNARE. Netta Barzilai vann Eurovision­sschlagern för Israel i maj 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden