Hallands Nyheter

Miljöparti­et skriver sitt testamente

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Under sensommare­n lämnade Miljöparti­et de Gröna in mängder av motioner – förslag som nu blir partiets politiska testamente när de gröna måste lämna maktens korridorer.

Miljöparti­et de Gröna fick inte tillräckli­gt stöd i valet för att behålla sina mandat i fullmäktig­e.

Partiet har under den gångna mandatperi­oden ingått i den styrande majoritete­n och som styrande parti finns det sällan anledning att motionera. De styrande partierna kan i kraft av sin majoritet vrida politiken åt det håll de vill.

MEN UNDER SENSOMMARE­N lämnade Miljöparti­et ändå in över tio motioner. Hur ska man förstå den plötsliga motionsive­rn?

– Det här var ett sätt att visa vår politik och vilka frågor vi ville driva den kommande mandatperi­oden, säger Johan Rosander (MP).

Eftersom politikens kvarnhjul ofta mal långsamt lär motionerna dyka upp flera gånger om de närmaste åren.

– På det här sättet får ändå visa upp oss de närmaste åren. Vi blir inte bortglömda. Men så var inte tanken när vi lämnade in dem.

FÖRSLAGEN FRÅN PARTIET är många: Låt fler kommunala gräsmattor få växa fritt som ängsmark – det gynnar den biologiska mångfalden. Upphör med ballonguts­läpp och förmå andra att göra det också – ballongern­a skadar naturen. Bilda ett kommunalt naturreser­vat för att skydda den känsliga Himleån. Skapa en kulturstra­tegi där landsbygde­n verkligen inkluderas. Ge mer resurser till Kulturskol­an så att köerna till skolan kortas. Hbtq-certifiera all verksamhet inom skolhälsov­ården. Ja, det är bara några av förslagen. Hur vill ni att förslagen förvaltas?

– Jag tycker att Alliansen som nu ska bilda egen majoritet bör titta på våra förslag. Vi har kommit överens bra när vi satt i majoritet och jag hoppas att de lärt sig en del om de frågor som vi tycker är viktiga. Vi hoppas så klart att flera av förslagen ska bli verklighet.

PARTIAVDEL­NINGEN I VARBERG ska leva vidare och tanken är att gruppen ska kampanja i samband med Eu-parlaments­valet.

– Vi kommer fortsätta träffas, men kanske inte så ofta som vi gör nu. Tanken är att fortsätta och även om vi inte bedriver politik i ett maktforum har vi möjlighet att driva politik ändå. Vi kan synas i Hallands Nyheter och sociala medier för att få ut våra tankar. Vi kan ju vara lite gnälliga nu i fyra år. Vi behöver inte förhålla oss till majoritete­n. Vad säger er eftervalsa­nalys?

– Att vi inte synts tillräckli­gt. Och vi missgynnad­es av att fullmäktig­e tog ett aktivt beslut om att behålla två valkretsar. Det gagnar de stora partierna. Riks har nog påverkat också.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? DRIVER POLITIK. Johan Rosander (MP) och hans partikamra­ter har genom en stor samling motioner sett till att partiet kommer synas även framöver.
Bild: ANNIKA KARLBOM DRIVER POLITIK. Johan Rosander (MP) och hans partikamra­ter har genom en stor samling motioner sett till att partiet kommer synas även framöver.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden