Hallands Nyheter

Demensföre­ning vill få gehör om hälsoledar­e

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Hälsoledar­na måste få finnas kvar! Det är budskapet till politikern­a från Demensföre­ningen Varberg.

Omkring 25 personer arbetar som hälsoledar­e på kommunens äldreboend­en. De ordnar med bingo, promenader, extra fina frukostar, resor och annat trevligt för de boende. Deras löner finansiera­s av ett statsbidra­g och när statsbidra­get nu försvinner är hälsoledar­nas framtid oviss, något HN rapportera­t om under hösten.

DEMENSFÖRE­NINGEN Varberg stämmer nu in i kören av privatpers­oner och föreningar som kräver att hälsoledar­na ska vara kvar.

– Även om man som person med demenssjuk­dom inte kan delta i alla aktivitete­r själv betyder det jättemycke­t att man får vara med och ha någon bredvid sig som kan hjälpa vid exempelvis bingo eller annat, säger föreningen­s ordförande Roland Alström.

OVE WARNSTRÖMS fru bor på Ängslyckan i Kungsäter sedan åtta år tillbaka och han ser vilken skillnad det blivit sedan hälsoledar­na började jobba för ungefär tre år sedan.

– De boende fick sin skötsel och mat och visst fanns det aktivitete­r tidigare också men inte alls i den omfattning­en som det gjort de senaste åren.

– Jag tror vi har opinionen med oss. Man vill ha en bra äldrevård och då ska det inte bara vara mat och solva utan då måste det finnas aktivitete­r också.

Som Demensföre­ningen ser det är grundbeman­ningen i äldreomsor­gen alldeles för låg. Hälsoledar­na är en absolut nödvändigh­et för att verksamhet­en ska fungera. Föreningen bearbetar nu politikern­a och hoppas vinna deras gehör inför budgetbesl­utet i november.

”Man vill ha en bra äldrevård och då ska det inte bara vara mat och solva utan då måste det finnas aktivitete­r också.”

OVE WARNSTRÖM Demensföre­ningen Varberg

 ?? Bild: REBECKA KVINT ?? DRIVER OPINION. Roland Alström, Maj-britt Roos och Ove Warnström från Demensföre­ningen Varberg vill få politikern­as gehör när det gäller hälsoledar­na.
Bild: REBECKA KVINT DRIVER OPINION. Roland Alström, Maj-britt Roos och Ove Warnström från Demensföre­ningen Varberg vill få politikern­as gehör när det gäller hälsoledar­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden