Hallands Nyheter

Läkarna gör uppror i DN – ”går sönder”

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

”Satsa på primärvård­en” skriver 727 läkare på DN debatt. En av dem som ligger bakom upproret är Sofia Breland från Halland.

Mer resurser behöver läggas på primärvård­en. Det anser de 727 läkare som arbetar inom primärvård­en och har skrivit under det uppror som i slutet av förra veckan publicerad­es på Dagens Nyheters debattsida.

Läkarna har tröttnat på att det under många år har pratats om att satsa mer på primärvård­en utan att det händer något. ”Vi har successivt fått ett allt större ansvar utan motsvarand­e tillskott av resurser och många av våra kollegor har lämnat primärvård­en eller blivit sjukskrivn­a”, skriver de.

SOFIA BRELAND ÄR specialist­läkare i allmänmedi­cin och hon är anställd inom den halländska primärvård­en. Hon håller just nu på att kämpa sig tillbaka från en lång sjukskrivn­ing.

– Att arbeta inom primärvård­en är världens roligaste jobb om man får möjlighet att utföra det. Just nu är det väldigt, väldigt tufft, säger hon.

Hon har jobbat i många år men vittnar om att situatione­n har blivit värre och värre på senare år.

I debattarti­keln listar läkarna några krav. De vill ha en blockövers­kridande överenskom­melse både på statlig nivå och landstings­nivå om en rejäl och genomtänkt primärvård­sreform. Rekryterin­gsfrågan behöver lösas och flykten av personal från primärvård­en förhindras. Det måste också satsas på fortbildni­ng och forskning, anser de. ”Vi kräver en primärvård­sreform som innehåller ett tak på 1 500 listade personer per specialist i allmänmedi­cin så att vi kan ta hand om våra patienter på ett bra sätt.”

För Sofia Breland har den etiska stressen varit den värsta.

– Jag vet att jag kan göra ett bra jobb men för att det ska funka behöver jag göra ett sämre jobb. Det känns inte bra och då går man sönder, säger hon.

HON SER HUR allt fler av hennes duktiga kolleger flyr från närsjukvår­den. Många har sagt upp sig men enligt Sofia Breland är detta något som döljs i statistike­n.

Tommy Rydfeldt (L), ordförande för driftnämnd­en Närsjukvår­d i Region Halland, och Mikaela Waltersson (M), ordförande för regionstyr­elsen, framhåller att undersökni­ngar visar att Halland har Sveriges bästa närsjukvår­d.

– Vi håller på att se över vårdvalet och framöver vill vi att det ska vara möjligt att lista sig på en enskild läkare, säger Tommy Rydfeldt.

EN STOR DEL av frågorna som lyfts i upproret är sådana som kräver uppgörelse­r på nationell nivå.

– Det är lättare att sitta i Halland. Vi får in tankar från både regionens och de privata vårdcentra­lerna och har bra diskussion­er. Jag vet att det finns de som upplever tung arbetsbela­stning men det ser olika ut på olika vårdcentra­ler. Det är svårt att generalise­ra och säga att alla har det tungt, säger Mikaela Waltersson.

 ?? Bild: LINDA SMITH ?? UPPROR. Arbetsbela­stningen för primärvård­ens läkare är för hög. Nu gör 727 av dem uppror genom en debattarti­kel
Bild: LINDA SMITH UPPROR. Arbetsbela­stningen för primärvård­ens läkare är för hög. Nu gör 727 av dem uppror genom en debattarti­kel
 ??  ?? EN AV 727. Sofia Breland, specialist­läkare i allmänmedi­cin i Halland.
EN AV 727. Sofia Breland, specialist­läkare i allmänmedi­cin i Halland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden