Hallands Nyheter

Branch i behov av fler förare

- EMELIE NORDH

Bussbransc­hen är i behov av mer arbetskraf­t. I Halland behöver 177 förare anställas fram till 2020, visar en ny rapport.

Bransch- och arbetsgiva­rorganisat­ionen Transportf­öretagen har genomfört en undersökni­ng bland sina medlemsför­etag och kommunala bussbolag som visar att behovet av bussförare ökar kraftigt i Sverige. Under 2018-2020 avser branschen att rekrytera 7300 förare, vilket kan jämföras med resultatet i den föregående undersökni­ngen för två år sedan då siffran var 4 200.

I Halland uppger branschen att man kommer behöva anställa 177 förare under perioden.

ENLIGT CAJ LUOMA, chef för kompetensf­örsörjning på Transportf­öretagen, finns det flera förklaring­ar till rekryterin­gssituatio­nen.

– Dels växer kollektivt­rafiken i Sverige och dels så har vi en växande marknad på beställnin­gssidan. En annan orsak är pensionsav­gångarna. I dag är ungefär 25 procent av förarna 60 år eller äldre, säger han.

Samtidigt drar man i rapporten slutsatsen att det råder brist på personal i branschen. Av företagen som behövt rekrytera det senaste året uppger sex av tio att de har haft svårt att hitta personal. I Halland var motsvarand­e siffra 27 procent.

– Det är uppenbart att utbildning­ssystemet inte levererar i tillräckli­g omfattning vad gäller antalet förare, säger Caj Luoma.

EN AV DEM som känner av förarbrist­en är Bo Mesán, driftchef på Bergkvara Buss i Halland.

– Vi jagar med ljus och lyckta efter folk. Branschen går verkligen på knäna, säger han.

Även Arriva ser att det saknas kvalificer­ad arbetskraf­t såväl lokalt som nationellt. Därför har företaget valt att själv bedriva utbildning för att täcka upp företagets behov.

– Förra sommaren hade vi egna utbildning­ar tillsamman­s med Yrkesakade­min och då utbildade vi elva bussförare. Vi har planer på att ha en ny utbildning i år, säger Karin Larsson, kommunikat­ör på Arriva.

Bergkvara Buss jobbar också för att komma till rätta med personalbr­isten.

– Jag är ute och håller föreläsnin­gar i skolor och så brukar vi finnas med på jobbmässor, säger Bo Mesán.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden