Hallands Nyheter

Andelén (C) chockad och besviken

- FREDRIK LARSSON STAFFAN GUSTAFSSON

Alliansen i Falkenberg har haft långt gångna förhandlin­gar om ett samarbete i fyra år till. Därför var det en chockad och besviken Anneli Andelén som tog emot beskedet om maktskifte­t i Falkenberg.

Anneli Andelén och Centerpart­iet trodde ända fram till måndagsmor­gon att partiet skulle bilda en ny majoritet i Falkenberg med sina alliansvän­ner.

Företagsle­daren Anneli Andelén skulle lämna jobbet som företagsle­dare för Maa Såg och bli kommunstyr­elsens ordförande i Falkenberg.

Så blev det inte. Liberalern­a, Kristdemok­raterna och Miljöparti­et valde att överge samarbetet.

– Vi har haft långt gångna förhandlin­gar och blev helt tagna på sängen faktiskt, så det är väldigt chockerand­e, jag blev väldigt besviken. Det var en blixt från en klar himmel, säger Anneli Andelén.

Hur kunde det bli såhär?

– Nej, jag har inget bra svar på det. För mig är det här helt otroligt. Jag tror att många som har röstat på Kristdemok­raterna och Liberalern­a är besvikna över det här.

Utåt sett har det inte gått att skönja några större sprickor inom Alliansen i Falkenberg. Har det varit det?

– Så har jag också uppfattat det. Men nu verkar det tydligen vara någonting som inte har stämt.

Så sent som i söndagskvä­ll skulle Alliansen och Miljöparti­et ha ett möte. Men det blev inställt. Men det inställda mötet var inget som gjorde att Centerpart­iet anade att någonting annat var på gång.

I går kväll höll Centerpart­iet och Moderatern­a ett gemensamt möte för att hantera den uppkomna situatione­n. Vid mötet författade­s ett pressmedde­lande, där de forna allianskam­raternas agerande beskrivs som ”ett stort svek”. C och M skriver också att: ”Det är uppenbart att det varit poster och arvoden som varit det viktigaste för de små partier som nu kommer att ingå i den nya ledningen för kommunen.”

Ninni Gustavsson (M) kommentera­de situatione­n:

– Jag är fruktansvä­rt arg och fruktansvä­rt besviken, sade hon.

– Jag blev lika överraskad som alla andra. Detta är bland de värre smällar jag varit med om i de här sammanhang­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden