Hallands Nyheter

16-våningshus­et ett stort lokalt projekt

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

Flera lokala företag är med och bygger 16-våningshus­et vid infarten till Falkenberg. Ett av dem är Abetong som ska leverera betongelem­ent till ett värde av 40 miljoner kronor.

Vesterhavs­porten, med 130 hyresrätte­r, kommer att bli ett nytt landmärke i Falkenberg. Bygget är till stora delar närproduce­rat. Petersson & Hansson, med säte i Falkenberg, tog hem byggkontra­ktet.

ABETONG, MED FABRIK i Vinberg, har fått uppdraget att göra stommen och väggarna i betong.

– Vi började med projekteri­ngen under sommaren förra året. Sen har vi tillverkat dem under våren och gör det fortfarand­e till de översta våningarna, säger Christer Johansson, projektled­are på Abetong.

Montaget av betongelem­ent beräknas ta omkring 16 veckor, totalt 1050 element. 23 000 produktion­stimmar ligger bakom arbetet med betongelem­enten.

– Vi ligger före tidsplanen, konstatera­r Christer Johansson.

På fabriken i Vinberg arbetar det drygt 100 personer och Abetong omsätter över en miljard. Är det speciellt att leverera till byggen i Falkenberg?

– Ja, för min del som falkenberg­are är det alltid roligt. Det här kommer att bli stans högsta hus i ett antal år framöver.

För att få betongelem­enten på plats kommer det att köras nästan 400 lastbilar från fabriken till bygget. Montaget sköter ett företag från Göteborg.

Nils Andersson på Petersson & Hansson är platschef på bygget och just nu är det totalt 35-40 personer på arbetsplat­sen.

– Nu har vi snart gjutit klart källaren. Sen blir det till att börja bygga våningarna till 16-våningshus­et. Under huset blir det 70 parkerings­platser.

Precis som många andra byggfirmor har Petersson & Hansson mycket att göra. Att hitta personal är inte det lättaste.

– Det är ett pusslande att hitta personal, men vi har bra anställda och har en kärna av människor som utgår från det här bygget. Men skulle det vara så att det behövs forceras någonstans så lånas det folk.

NILS ANDERSSON SÄGER att det runt jul kommer att vara som mest folk på 16-våningshus­et.

– När vi börjat att lyfta på betongelem­enten på den fjärde våningen går att jobba på den första våningen. Säkerheten går alltid först och vi har en säkerhetsm­arginal på två våningar.

Ägare till 16-våningshus­et är Gekås. För Nils Andersson är det största bygget som platschef.

– Det är ett roligt bygge att vara med om. I januari kommer man nog förstå hur högt det kommer att bli. Det här kommer att bli en fin standard. I bottenvåni­ngen kommer Strandhäls­an att hålla till, säger Nils Andersson.

 ?? Bild: FREDRIK LARSSON ?? STORT BYGGE. Nils Andersson, Ph-bygg, och Christer Johansson, Abetong, tycker det är kul att vara med på ett riktigt storbygge.
Bild: FREDRIK LARSSON STORT BYGGE. Nils Andersson, Ph-bygg, och Christer Johansson, Abetong, tycker det är kul att vara med på ett riktigt storbygge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden