Hallands Nyheter

”Upptäckten innebar en revolution”

- OLA WESTERBERG/TT ROLAND JOHANSSON/TT

Cancerpati­enter som förr i princip var dödsdömda kan i dag, tack vare årets Nobelprist­agares upptäckt, leva längre och ibland botas, säger en svensk expert.

– Det är en stor dag för oss som jobbar inom fältet, säger Jonas Nilsson, professor i experiment­ell cancerkiru­rgi vid Sahlgrensk­a akademin, Göteborgs universite­t, om medicinpri­set till James P Allison och Tasuku Honjo.

Nilsson beskriver Nobelprist­agarnas arbete som ”en grundforsk­ningsupptä­ckt som gått hela vägen från labbet till att göra stor skillnad för patienter med svår metastaser­ad cancersjuk­dom”.

En livräddand­e behandling, med andra ord.

– Fram till 2010, när man fick metastaser av melanom (hudcancer), var det i princip garanterat att man avled i den här sjukdomen. I dag kan 30, kanske rentav 50 procent få väldigt långvariga responser där de överlever flera år. Och vi börjar redan nu prata om att en del patienter blir botade av den här nya behandling­en, säger Nilsson.

HAN BESKRIVER MELANOM och lungcancer, som behandling­en också är framgångsr­ik mot, som de kanske besvärigas­te cancerform­er som finns.

Att behandling­en är bra mot just de två cancerform­erna tycks bero på att de innebär en extern påverkan – sol respektive rökning – på arvsmassan. Det gör att immunförsv­aret känner igen cancercell­erna som främmande för kroppen, säger Nilsson.

SARA MANGSBO, forsknings­ledare vid institutio­nen för farmaceuti­sk biovetensk­ap på Uppsala universite­t, befinner sig just nu på samma konferens i New York som James P Allison – som fick stående ovationer redan innan han kommit till konferense­n.

– Vi ska fira honom rejält, säger hon.

– Det är helt fantastisk­t att han får priset. Det är på grund av hans upptäckt som vi samlats här nu.

Hon började själv forska i ämnet 2006 då man ännu inte kände till de terapier som blivit möjliga tack vare Nobelprist­agarnas upptäckter.

– Jag var med 2011 då terapierna började användas kliniskt. De innebar en revolution. James är en mycket värdig pristagare, säger hon. *

”Fram till 2010, när man fick metastaser av melanom, var det i princip garanterat att man avled i den här sjukdomen.”

JONAS NILSSON professor i experiment­ell cancerkiru­rgi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden