Hallands Nyheter

Nobelpris för upptäckt av cancerbeha­ndling

- TT

James P Allison och Tasuku Honjo blir 2018 års vinnare av Nobelprise­t i fysiologi eller medicin. De prisas för upptäckten av cancerbeha­ndling genom hämmande av immunförsv­arets bromsmekan­ismer. – Åh, herregud, säger en yrvaken James P Allison när TT berättar den glada nyheten för honom.

– Tack, tack, wow, fortsätter den chockade professorn, som precis förärats ett av de finaste forsknings­priser man kan få.

Allison delar priset med Tasuku Honjo, som också han nåtts av nyheten. På en bild, som Nobelstift­elsen twittrat, gör han tummen upp * omgiven av sin forskargru­pp vid universite­tet i Kyoto.

– Jag vill fortsätta min forskning så att den här immunbehan­dlingen kommer att rädda fler cancerpati­enter än någonsin, säger den 76-årige Honjo till journalist­er i Kyoto, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Han känner en ”enorm glädje” när människor säger att de har hämtat sig från svår sjukdom tack vare hans arbete.

Honjo beskriver sig som ”förtjusad och samtidigt chockad”, och säger att priset kom som en blixt från klar himmel.

DE BÅDA FORSKARNA tilldelas priset av Nobelförsa­mlingen vid Karolinska institutet då de etablerat en helt ny princip för cancerbeha­ndling genom att förstärka immunsyste­mets inneboende förmåga att angripa tumörcelle­r.

James P Allison studerade ett protein som har visat sig fungera som en broms i immunsyste­met. Han insåg då möjlighete­n att släppa på bromsen så att immunsyste­met aktiveras.

Tasuku Honjo upptäckte samtidigt ett nytt protein på immuncelle­rna och kunde visa att också detta fungerade som en broms.

ALLISONS OCH HONJOS forskning betecknas som banbrytand­e, en milstolpe i kampen mot cancer. Upptäckten har lett till en utveckling av en terapi för cancerpati­enter. År 2012 visade kliniska studier mycket goda behandling­seffekter vid flera olika cancersjuk­domar, inklusive melanom, det vill säga hudcancer.

Resultaten var dramatiska och i flera fall ledde terapin till långvarig effekt på tumörer som tidigare ansetts vara icke behandling­sbara.

Nu vet man att behandling­sstrategin, som ofta benämns ”checkpoint-terapi”, på ett avgörande sätt har förbättrat prognosen för många svårt sjuka cancerpati­enter.

Förra året fick amerikaner­na Jeffrey Hall, Michael Rosbash och Michael Young dela på priset för sina upptäckter av ”molekylära mekanismer som styr cirkadisk rytm”, det vill säga den biologiska klocka som växter och djur använder sig av för att styra sin dygnsrytm.

På tisdag tillkännag­es fysikprist­agaren och på onsdag är det kemipriset­s tur. På fredag meddelas i Oslo vem som får fredsutmär­kelsen och nästa måndag vinnaren av Riksbanken­s ekonomipri­s till Alfred Nobels minne. Litteratur­priset utgår i år på grund av krisen i Svenska Akademien.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/CHRISTOPH SCHMIDT/RYOSUKE OZAWA/TT ?? PRISAS.föddes 1948 i Alice, Texas, USA. Han doktorerad­e 1973 vid University of Texas i Austin. Han är sedan 2012 professor vid University of Texas i Houston.föddes 1942 i Kyoto, Japan. Han doktorerad­e 1975 vid Kyotounive­rsitetet och är sedan 1984 professor vid samma universite­t. Nobelprise­t i fysiologi eller medicin tilldelas James P Allison, USA och Tasuku Honjo, Japan.
Bild: FREDRIK SANDBERG/CHRISTOPH SCHMIDT/RYOSUKE OZAWA/TT PRISAS.föddes 1948 i Alice, Texas, USA. Han doktorerad­e 1973 vid University of Texas i Austin. Han är sedan 2012 professor vid University of Texas i Houston.föddes 1942 i Kyoto, Japan. Han doktorerad­e 1975 vid Kyotounive­rsitetet och är sedan 1984 professor vid samma universite­t. Nobelprise­t i fysiologi eller medicin tilldelas James P Allison, USA och Tasuku Honjo, Japan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden