Hallands Nyheter

Rika kommuner ska ge mer till de fattiga

- JOAKIM GOKSÖR/TT

Rika kommuner ska skjuta till flera miljarder i nytt stöd till fattiga kommuner, enligt ett förslag till en ny modell för kommunal skatteutjä­mning. Vinnarna är glesbygd och kommuner som tagit emot många flyktingar.

Effekterna kan bli ganska stora, förklarar utredaren Håkan Sörman, när han presentera­r sitt förslag med nya beräknings­modeller för kostnadsut­jämningen mellan kommuner och landsting.

– Med de här variablern­a ökar omfördelni­ngen med ett par miljarder, säger han.

Om förslaget genomförs blir det en helt ny kompensati­on för kommunal vuxenutbil­dning inklusive svenska för invandare, vilket ökar överföring­arna till kommuner som tagit emot många flyktingar.

För sjukvården föreslås samtidigt en tydligare profil när det gäller sociala förhålland­en, som bygger på utbildning­snivå, inkomstniv­å och utländsk härkomst. Dessutom stärks ersättning till glesbygd och omställnin­gsstödet till de delar av landet som har haft störst befolkning­sökningar.

PÅ LÄNSNIVÅ ÄR Gotland och skogslänen – Jämtland, Värmland och Dalarna – vinnare. Bland de större förlorarna hittar man Stockholms läns landsting och Västmanlan­d.

Från att ha fått ett tillskott på 281 kronor per invånare i befintligt system får landstinge­t i Stockholm i det föreslagna systemet betala 411 kronor per invånare – en kostnadsök­ning på 692 kronor per invånare. För Region Västmanlan­d blir det en ännu större smäll på 801 kronor per invånare.

MEN PÅ KOMMUNNIVÅ ser det annorlunda ut, enligt Sörman.

– Kommunerna i Stockholms län är i dag nettobidra­gstagare och blir det även i fortsättni­ngen, men i något minskad mån, säger han.

Sörman hoppas att hans förslag ska bidra till att minska gapet i kommun- och landstings­katt på sex kronor mellan de rikaste och fattigaste kommunerna i dag. I första hand tror han det kan ge skattesänk­ningar och han vill inte räkna med att det måste leda till skattehöjn­ingar på andra håll.

– Det här är ju trots allt mindre delar av hela budgetprob­lematiken och ofta parerar man ju sådant här på andra sätt, säger han.

Ökad kompensati­on för komvux och Sfi-utbildning­ar skulle betyda väldigt mycket för vissa kommuner.

– För Lessebo kommun till exempel, som haft ett stort flyktingmo­ttagande, handlar det om cirka 600 kronor mer per invånare till kommunal vuxenutbil­dning, säger Sörman.

Lessebo får med detta totalt 2 745 kronor per invånare mer i det nya systemet än i det befintliga. Det gör att kommunen placerar sig högt upp på topplistan för förslagets vinnare, som toppas av Övertorneå på 3 268 kronor och Överkalix på 2 874 kronor i ökat stöd.

”De som kommer få betala mer i förslaget kommer tycka att det här är fel”

utredare

FÖRLORARLI­STAN TOPPAS AV Kungsbacka och Karlstad, som förlorar 1 176 respektive 1 138 kronor per invånare på det nya systemet.

– De som kommer få betala mer i förslaget kommer tycka att det här är fel, och de som kommer att få mer kommer att tycka att de får för lite, säger Sörman.

Om och när förslaget kan träda i kraft är oklart. Det skulle ha lagts fram i juni, men sköts upp till efter valet. Och civilminis­ter Ardalan Shekarabi (S) säger när han tagit emot förslaget att den övergångsr­egering som han nu sitter i inte kommer att inleda någon remissrund­a.

Det är därför inte troligt att förslaget kommer att träda i kraft 2020, som Håkan Sörman föreslagit, utan tidigast 2021. * Allra grundades 2008 under namnet Svensk fondservic­e. Bolaget fick 2013 kritik av Konsumento­mbudsmanne­n (KO), som krävde att Svensk fondservic­e ändrade sina aggressiva försäljnin­gsmetoder. * I februari 2017 stoppade Pensionsmy­ndigheten alla nyplacerin­gar i Allras fonder i premiepens­ionssystem­et, efter upprepande klagomål från sparare. En månad senare polisanmäl­de myndighete­n Allra.

 ??  ?? HÅKAN SÖRMAN
HÅKAN SÖRMAN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden