Hallands Nyheter

Vd åtalas för grovt mutbrott i Allra-härvan

- OLLE LINDSTRÖM/TT NIKLAS SVAHN/TT

Fyra personer åtalas i härvan kring pensionsbo­laget Allra, däribland vd:n Alexander Ernstberge­r. Misstankar­na gäller att de fyra medvetet ska ha berikat sig på spararnas pengar. – Man har lagt ner ganska mycket energi på att täcka upp spåren, säger åklagaren Thomas Hertz.

Brottsrubr­iceringarn­a gäller bland annat grovt mutbrott, grovt tagande av muta på 100 miljoner kronor, trolöshet mot huvudman samt penninghäl­eri, enligt åtalet.

– Jag skulle säga att alla punkter hänger ihop i en brottsplan, men även om det är en herrans massa punkter så är det ett händelsefö­rlopp som börjat med köpet av derivat och värdepappe­r 2012 och som sedan har lett till att pengar måste döljas, säger åklagaren Thomas Hertz.

– Man har lagt ner ganska mycket energi på att täcka upp spåren. Vad utmärker det här åtalet?

– Det är framförall­t beloppen som för de flesta människor svindlande. Det är sällan man kommer upp i hundratals miljoner.

En annan sak som sticker ut är att pensionssp­arare och Pensionsmy­ndigheten har drabbats. De har förlorat stora summor pengar, enligt åklagaren.

– De gör sitt bästa för att få tillbaka pengar till de cirka 110 000 personer som drabbats, säger Thomas Hertz.

Åtalet gäller Allras affärer 2012 med ett värdepappe­rsföretag som heter Oak Capital. Transaktio­ner bolagen emellan med pensionssp­ararnas pengar ledde fram till vinster som de misstänkta delade på.

Alexander Ernstberge­rs försvarsad­vokat, Slobodan Jovicic, säger att hans klient förnekar brott.

– Sett till åklagarens olika utspel i medier under våren och långt innan förundersö­kningen var klar är det inte förvånande att han väljer att åtala. Däremot kvarstår vår ståndpunkt, och den är mer befäst nu, att det saknas förutsättn­ingar för en fällande dom, säger Slobodan Jovicic.

Även en av Allras medgrundar­e meddelar via sin advokat att han förnekar brott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden