Hallands Nyheter

LRF kräver att djuren får gå kvar ute i höst

- JOHANNA CEDERBLAD/TT

Låt djuren fortsätta beta ute ett tag till, trots att reglerna säger att de ska tas in. Nu kräver LRF att länsstyrel­serna lättar på regelverke­t efter torkan för att rädda betesdjur från slakt.

Sommarens torka har gjort att många bönder kämpar för att slippa slakta ut sina besättning­ar.

– I stort sett en hel skörd av tre foderskörd­ar är borta, och halmskörde­n blev väldigt liten. Ett sätt att spara foder och strö är att låta djuren gå ute så länge som möjligt, säger Lennart Nilsson, bonde med köttdjur i Halland.

Lennart Nilsson berättar att han mest är bekymrad över ströet till sina djur, det vill säga den tjocka bädd som djuren ligger på då de är inne i ladugården. De behöver massor av halm. Han har en del, men den vill han spara på så att det säkert finns till våren då korna kalvar. Vuxna kossor kan ligga på ersättning­smaterial som spån eller torv, men då de kalvar är halmen bäst.

Erika Brendov, djurskydds­expert på LRF, försäkrar att djuren mår bra av att vara ute länge.

– De är gjorda för det. Men det är inte meningen att de ska gå ute hela tiden, bara någon månad till eller så, säger hon.

Reglerna säger att djuren ska in när gräset slutar växa. Såvida de inte har tillgång till ligghallar i hagarna som skyddar mot väder och vind. Men det är få som har. Det är dyra investerin­gar.

– Det är länsstyrel­serna som gör bedömninge­n när gräset slutar växa, säger Palle Borgström, ordförande för LRF.

Ofta handlar det om då temperatur­en sjunkit till en viss nivå, kanske fem grader. Tolkningen kan se lite olika ut i olika län. LRF tycker att länsstyrel­serna skulle kunna glida lite på tolkningen av betestillv­äxten nu, när bönderna har det så besvärligt efter torkan.

– LRF vill att det ska ges en generell dispens, men det vill inte vi. Vi kan inte ge upp djurskydde­t helt. Däremot kan varje bonde individuel­lt ansöka om dispens från ligghall hos Jordbruksv­erket, säger Håkan Henriksson, divisionsd­irektör på Jordbruksv­erket.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? UTOMHUS. Djuren kan gå kvar i hagarna i stället för att tas in, tycker LRF.
Bild: JOHAN NILSSON/TT UTOMHUS. Djuren kan gå kvar i hagarna i stället för att tas in, tycker LRF.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden