Hallands Nyheter

”Kulturprof­ilen” döms till två års fängelse för våldtäkt

- SOFIA SUNDSTRÖM/TT

En jämn mix av elände väntar i Leif GW Perssons och Jenny Strömstedt­s nya Tv4-program Brottsjour­nalen. Formatet är redan väl beprövat i SVT, men glädjen för ämnet finns kvar. – Jag blir alltid våldsamt upppiggad när jag springer på ett grovt våldsbrott, säger Leif GW Persson.

Under 16 säsonger höll kriminolog­iprofessor Leif GW Persson och Camilla Kvartoft i Svt-programmet Veckans brott, som lockade miljonpubl­ik.

Det sista avsnittet sändes i våras – nu gör Leif GW Persson i stället Brottsjour­nalen hos konkurrent­en TV4, tillsamman­s med sin nya parhäst Jenny Strömstedt.

En anledning till kanalbytet var att han saknade uppvaktnin­g från SVT.

– Jag brukar säga att SVT var lite nordkorean­skt. Hos TV4 får du blommor i stort sett när du vänder dig i sängen utan anledning, säger kriminolog­en.

– Enda gången de hörde av sig från SVT var när de förklarade att de här inslagen kan vi inte ha med. Samtidigt gick programmet rakt upp i taket, vi hade i snitt en och en halv miljon tittare på en tisdag, större än Skavlan, säger han.

BROTTSJOUR­NALEN kommer likt Veckans brott att både ta upp aktuella fall och göra historiska tillbakabl­ickar, men med ännu mer tid ute på fältet.

Som ung drömde Leif GW Persson om att bli mästerdete­ktiv – i dag ligger den titeln ganska nära verklighet­en. Samtidigt kämpar han med att inte visa för mycket intresse för sorglighet­erna.

– Jag blir alltid våldsamt uppiggad när jag springer på ett grovt våldsbrott. Ja, jag blir glad, och det får inte synas allt för tydligt, * Brottsjour­nalen är ett nytt program som tar upp aktuella brott och blickar samtidigt tillbaka på fall som aldrig uppklarats. * Programmet leds av Leif GW Persson, professor i kriminolog­i, och journalist­en och programled­aren Jenny Strömstedt. * Programmet har säsongssta­rt den 2 oktober klockan 21, och visas på TV4, TV4 Play och C More.

för det finns anhöriga som kollar också. Det var ett problem i Veckans brott, att det var så puttrigt och trevligt, men vad handlade det om? Jo, någon som dött under gräsliga omständigh­eter, säger han.

BROTTSJOUR­NALEN ÄR BARA en i raden av program som fångar upp true crime-trenden, och enligt Jenny Strömstedt är det ett sätt att paketera den här skräcken och fascinatio­nen för brott, fast i ett tryggare format.

– Även om det inte är sannolikt att man ska utsättas för någonting så finns det ändå en rädsla, säger hon.

Sannolikhe­ten att bli mördad går knappt att beräkna enligt kriminolog­iprofessor­n – och han tycker nästan att ämnet får för mycket plats.

– Om det finns några frågor som är övervärder­ade i politiska sammanhang så är det just brott. Grova brott kan föröda enskilda individers liv, lägga familjer och mindre sammanhang i ruiner, men det är ingenting som påverkar vanligt folks vardag. Ändå har det ett förskräckl­igt genomslag, säger han.

PROGRAMMET HAR PREMIÄR i kväll, och hur många säsonger det blir framöver kan Leif GW Persson inte svara på.

– Det är ingenting jag avgör själv, det löses praktiskt. Om inte tittarna vill titta är det natti, natti tvärt, och det löser tv-bolaget åt oss, säger han.

Leif GW Persson och Jenny Strömstedt blir kollegor i TV4:S nya satsning Brottsjour­nalen. ”Jag har alltid varit intressera­d av människor när de är som sämst. Då säger de mer om sig själva än när de försöker hålla färgen eller i värsta fall vara goda”, säger Leif GW Persson.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND ?? NYTT RADARPAR.
Bild: ANDERS WIKLUND NYTT RADARPAR.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden