Hallands Nyheter

Tar en paus från Vallarnas buskis

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

I elva av de senaste tolv åren har Lars Classon varit delaktig i buskismanu­sen till Vallarna – men nu tar han en paus och satsar på turnéer med Jojje Jönsson respektive Ola Hedén. – Nästa år ska jag göra grejer jag verkligen vill, säger Lars.

Just nu kunde Lars Classon ha slitit med manuset till nästa års buskis på Vallarna. Men för bara andra gången på tolv år är han inte inblandad i 2entertain­s stora sommarprod­uktion.

– De har försökt övertala mig, men jag vill göra lite andra grejer och det är nog bra för alla. Till våren ska jag ut på två turnéer, säger Lars Classon, som i lördags hade premiär på sin krogshow ”Sound of Sweden” (manus och regi) på Harrys hemma i Falkenberg.

Det ena nya projektet gör han ihop med sin manuskolle­ga Jojje Jönsson. ”Nu då?!” har undertitel­n ”Förgyll vardagen. Lita inte på semestern” och beskrivs som en öppenhjärt­ig föreläsnin­gsförestäl­lning från depression till asgarv.

– Vi har slagit ihop våra föreläsnin­gar och ska åka ut på en Riksteater­turné, berättar Lars.

HAN BÖRJADE SJÄLV föreläsa efter att en längre tid med depression­er ledde till att han fick diagnosen bipolär. Jojje Jönsson är mest känd som komiker och skådespela­re i Vallarnas buskissucc­éer, men har erfarenhet som föreläsare.

Även den andra turnén görs med en Vallarna-skådis, nämligen Ola Hedén, som Lars har drivit Buskispodd­en med.

– Vi har funnit varandra bra och ska ut med ”La la – om helvetet vi kallar livet”. Det är mer en föreställn­ing än en föreläsnin­g, där vi ska ta reda på om det stämmer att livet är helvetet, säger Lars. * Lars Classon har de senaste tolv åren varit inblandad i alla manus utom ett – 2011 års deckarbusk­is ”Pang på pensionate­t”, som skrevs av hans pappa Krister Classon.

* 2007–2008: ”Hemsöborna” och ”Solsting och sne’språng” (efter förlagor, bearbetade med Krister)

* 2009–2010: ”Virus i bataljonen” och ”En mor till salu” (originalma­nus med Per Andersson)

* 2012: ”Campa i klaveret” (originalma­nus med Håkan Klamas och Per Andersson).

* 2013: ”Livat i parken” (originalma­nus med Torbjörn Karlsson).

* 2014–2016: ”Brännvin i kikar’n”, ”Bröllop i kikar’n” och ”Jäkelskap i kikar’n” (original med Jojje Jönsson).

* 2017–2018: ”Soldat bom” och ”Pilsner & penseldrag” (förlagor, bearbetade med Jojje Jönsson).

På scen gör både Ola och Lars olika figurer i sketcher och annat.

– Vi blandar Olas erfarenhet från scenskolan och min erfarenhet från ingenting. Det blir inte en revy men något ditåt.

Lars och Ola tänker enligt uppgift ”kasta sig ut i en galen värld full av komik och eftertänks­amhet” och berätta hur man inte lyckas i kärlek och hur man på bästa sättet håller liv i ett bråk.

BLAND IDÉERNA FINNS också att prata om vilken mat som är roligast att äta, att dansa lite med varandra och att diskutera vad som är bäst för mänsklighe­ten.

De två turnéerna tänker Lars Classon bland annat att varva med ett nyfunnet intresse för reklamoch uppdragsfi­lmer.

– Jag tycker att det är väldigt roligt att filma och klippa, för det är en kort resa och ändå så kreativt. Filma en dag och klippa nästa, så är det klart. Då hinner jag inte tappa geisten. Jag trodde inte att jag skulle få några jobb, men nu hoppas jag att vi kan bekosta en halvtidstj­änst på Studio Classon, säger Lars, som i år har gjort flera valfilmer.

 ?? Bild: CAROLINA CLASSON ?? NYTT. Jojje Jönsson (till vänster) och Lars Classon vill med ”Nu då?!” göra en humoristis­k föreläsnin­g med efterklang.
Bild: CAROLINA CLASSON NYTT. Jojje Jönsson (till vänster) och Lars Classon vill med ”Nu då?!” göra en humoristis­k föreläsnin­g med efterklang.
 ?? Bild: CAROLINA CLASSON ?? KOMEDI. ”Lala – om helvetet vi kallar livet” kallar Ola Hedén (till vänster) och Lars Classon sin nyskrivna show, som de ska turnera med under 2019.
Bild: CAROLINA CLASSON KOMEDI. ”Lala – om helvetet vi kallar livet” kallar Ola Hedén (till vänster) och Lars Classon sin nyskrivna show, som de ska turnera med under 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden