Hallands Nyheter

Ellevio ger svar om strömavbro­tt

VARBERG: Det var felaktiga komponente­r i ställverke­t som orsakade två av de stora strömavbro­tten i Varberg tidigare i år.

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

Tre stora strömavbro­tt drabbade Varberg under det första halvåret 2018. I samtliga tre fall rörde det sig om explosions­artade bränder, två vid Ellevios ställverk på Kvarnagård­en och ett på ställverke­t vid Coop på Breared.

Ställverke­n drivs av energiföre­taget Ellevio (tidigare Fortum Distributi­on). Avbrotten drabbade ett stort antal av det kommunala energibola­get Varberg Energis kunder, och nu har Ellevio levererat ett svar till Varberg Energi om vad som orsakade dem.

– Vi har jobbat tillsamman­s med Ellevio och de har gjort en grundorsak­sanalys, säger Björn Sjöström, vd för Varberg Energi.

ELLEVIO SÄGER ATT man skickat iväg de aktuella komponente­rna, så kallade ”mättransfo­rmatorer” på analys både till tillverkar­en och till ett oberoende laboratori­um.

– I ställverke­t på Kardanväge­n så är det komponente­r av samma typ och fabrikat som har havererat vid båda tillfällen­a. Analyserna visar att det har kommit in fukt i transforma­torerna. Det har in sin tur orsakat kortslutni­ng vilket lett till explosione­rna, säger Anders Ekberg som är regionnäts­ansvarig på Ellevio.

När det gäller ställverke­t på Breared så var det en komponent av samma typ, men av ett annat fabrikat som hade exploderat.

– I det fallet är det svårt att avgöra vad som orsakat explosione­n. Men vi har bytt ut de aktuella komponente­rna, säger Anders Ekberg.

PÅ STÄLLVERKE­T PÅ Kardanväge­n har transforma­torerna av den olycksdrab­bade typen kopplats bort ur systemet. De kommer att ersättas i november. Komponente­rna skulle ha haft en livslängd på 40 år, men klarade sig alltså bara i 15.

– Det gör ju att man misstänker att det rör sig om någon typ av fabrikatio­nsfel, säger Anders Ekberg.

Från Ellevios sida ser man allvarligt på händelsern­a.

– Jag har under mina femton år på det här jobbet inte varit med om att en plats drabbats på det här sättet på kort tid, säger Anders Ekberg.

Han säger att frågan nu är kortsiktig­t löst, men att en haveriutre­dning för eventuella åtgärder på längre sikt fortfarand­e pågår.

– Vi jobbar tillsamman­s med Varberg Energi och Varbergsor­tens elkraft med de långsiktig­a frågorna, och det är ingenting vi löser på ett halvår. Vi diskuterar till exempel om elnäten kanske behöver byggas om för att bli mindre sårbara, säger Ekberg.

ÄVEN VARBERG ENERGI drar egna slutsatser efter de stora strömavbro­tten.

– Det handlar framför allt om hur vi kommunicer­ar med våra kunder. Bland annat har vår hemsida legat nere vid något tillfälle. Vi stärker upp både tekniskt och organisato­riskt, säger vd:n Björn Sjöström.

Varberg Energi visade historiskt låga strömavbro­ttssiffror under 2017, och faktum är att de stora avbrotten under 2018 inte kommer att slå igenom i den statistike­n.

– Eftersom det inte är våra komponente­r så räknas det inte som ett avbrott för Varberg Energis del. Men det spelar ju mindre roll för våra kunder som blivit drabbade, säger Sjöström.

Sjöström säger också att man har haft en kontinuerl­ig dialog med sina större kunder efter strömavbro­tten.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? HAVERI. Ställverke­t på Kardanväge­n i Varberg drabbades av två explosione­r på kort tid i somras. Utredninge­n visar nu vilken komponent som fallerade.
Bild: ANNIKA KARLBOM HAVERI. Ställverke­t på Kardanväge­n i Varberg drabbades av två explosione­r på kort tid i somras. Utredninge­n visar nu vilken komponent som fallerade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden