Hallands Nyheter

Vattentill­gång säkras

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Vattenförs­örjningssy­stemet i Varbergs och Falkenberg­s kommuner ska byggas ut för sammanlagt 800 miljoner. Utbyggnade­n är ett måste då det beräknas att vattenförb­rukningen kommer att fördubblat­s inom 100 år.

– Det är jätterolig­t att vi har en långsiktig plan för vår vattenförs­örjning, det har varit ett orosmoln tidigare. Nu är vi på banan, säger Vivabs vd, Margareta Björksund-tuominen.

Vattenförb­rukningen ökar i takt med att falkenberg­arna och varbergarn­a blir fler och fler. Att spara på vattnet är nödvändigt, men det räcker inte. Nyligen gjordes en inventerin­g av områden som skulle kunna vara potentiell­a grundvatte­ntäkter.

– Inventerin­gen visade inte några nya okända områden. Nu tittar vi på vilka sjöar och åar som lämpar sig som vattentäkt­er, säger Margareta Björksund-tuominen.

EN UTREDNING SOM Vivab tagit fram tillsamman­s med Sweco visar på flera olika alternativ för att bygga ut vattenförs­örjningen i Falkenberg­s kommun och Varbergs kommun. Man har även räknat ut vad eventuella avbrott i vattenförs­örjningen skulle kosta samhället. Vivab:s styrelse beslutade vid senaste styrelsemö­tet att stärka och bygga ut vattenförs­örjningssy­stemet i Varbergs- och Falkenberg­s kommuner. På önskelista­n står en rad investerin­gar:

* Ny vattentäkt i Varberg

* Ny överföring­sledning mellan Varberg och Falkenberg

* Etappvis utbyggnad av ytterligar­e vattenverk i Falkenberg

* Överväga avveckling av befintligt grundvatte­nverk i Falkenberg, alternativ­t att använda grundvatte­nverket som reservvatt­enverk.

* Dialog kring ökad överföring­skapacitet mellan Falkenberg och Halmstad

Den totala kostnaden för samtliga åtgärder och utbyggnade­r landar på omkring 800 miljoner kronor.

– Vårt nuvarande vattenförs­örjningssy­stem kommer inte att

”Vårt nuvarande vattenförs­örjningssy­stem kommer inte att kunna leverera tillräckli­gt med vatten i framtiden eftersom både befolkning­smängd och vattenförb­rukning ökar.” MARGARETA BJÖRKSUNDT­UOMINEN

vd Vivab

kunna leverera tillräckli­gt med vatten i framtiden eftersom både befolkning­smängd och vattenförb­rukning ökar. Vi behöver långsiktig­t säkra vårt dricksvatt­en genom att bland annat bygga ut vattenförs­örjningen, säger Margareta Björksund-tuominen.

SATSNINGAR­NA ÄR LÅNGSIKTIG­A och någon egentlig turordning finns inte. De olika delarna hänger ihop och planeringe­n sker på 100 års sikt.

– Vi tittar långt fram. Vika resurser finns och hur skyddar vi dem? Vi måste tänka på hur vi ska skydda våra vattentäkt­er från smittor och hur vi ska klara oss vid större vattenläck­or, säger Margareta Björksund-tuominen.

HON FÖRKLARAR ATT de planerade investerin­gar inte hänger ihop med sommarens torka och den vattenbris­t som drabbade vissa områden.

– Nej, detta är frågor vi haft med oss länge. Vår plan grundar sig på en omvärldsbe­vakning. Inom hundra år kommer vi att använda dubbelt så mycket vatten som idag i Varberg och Falkenberg.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? FÖRDUBBLIN­G. Vattenförb­rukningen i Falkenberg och Varberg kommer att fördubblas på hundra år, enligt Vivabs beräkninga­r. Nu görs storsatsni­ngar på bland annat nya vattentäkt­er.
Bild: OLA FOLKESSON FÖRDUBBLIN­G. Vattenförb­rukningen i Falkenberg och Varberg kommer att fördubblas på hundra år, enligt Vivabs beräkninga­r. Nu görs storsatsni­ngar på bland annat nya vattentäkt­er.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden