Hallands Nyheter

Infriade vallöften förväntas

Mer bidrag, mindre barngruppe­r och förbättrad samverkan. Det är några av de förväntnin­gar som föreningar och organisati­oner har på det nya styret. Nu är det upp till bevis.

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Förväntnin­garna på det nya styret är höga från lärarfacke­t, FUB och kvinnojure­n. Nu väntar de på resultatet av de löften som gavs i samband med att den nya koalitione­n bildades.

Karin Borgström är ordförande i FUB, föreningen för barn, unga och vuxna med utveckling­sstörning. Hon är självklart positiv till det löfte som Vänsterpar­tiet fick för att stötta den nya koalitione­ns budget. Partiet krävde att habiliteri­ngsersättn­ingen höjs för personer inom daglig verksamhet, vilket S, L, KD och MP gick med på.

– SOM DET ÄR i dag får våra medlemmar nästan betala för att jobba inom daglig verksamhet. Habiliteri­ngsersättn­ingen ses som en uppmuntran, men den måste höjas till en rimligare nivå, säger Karin Borgström.

Hon hoppas på att samverkan med kommunen och andra myndighete­r ska utvecklas. Det pågår en utredning i kommunen om vilka förändring­ar som kan göras för att FUB:S lagstadgad­e rätt till samverkan ska bli så bra som möjligt.

– Det har fungerat, men det kan bli bättre. Jag är nöjd först när alla parter lyssnar på oss, säger Karin Borgström.

KARIN BORGSTRÖM ÄR nöjd med att Alliansen plus har haft ambitionen att få ut fler funktionsn­edsatta på arbetsmark­naden.

– Det tror jag att det nya styret kommer att fortsätt med. Jag tror att alla politiker vill det.

Hon är också nyfiken på hur de

fyra partierna som ska leda Falkenberg de kommande fyra åren ska lösa frågan om valfrihet.

–I dag har kommunen så gott som ingenting i egen regi. Vi vill gärna se förslag på hur man ska ta tillbaka ett eget alternativ.

– DET ÄR MÅNGA av våra medlemmar som trivs på sina boenden och på daglig verksamhet. Men valfrihete­n måste bli bättre, våra medlemmar måste kunna få välja var de vill bo och var de vill arbeta.

Karin Borgström vill se en satsning på personalko­mpetens för att höja yrkets status.

– Personalen inom omsorgen är otroligt viktig för att våra medlemmar ska må bra och ha ett bra liv.

Donjeta Mlinaku, verksamhet­schef på Falkenberg­s kvinnojour säger att kvinnojour­en har varit nöjd med det stöd man har fått från Alliansen plus. För 2018 fick Falkenberg­s kvinnojour 465000 kronor i kommunalt bidrag.

DONJETA MLINAKU HAR förväntnin­gar om att löftet om att de kommunala bidragen som hittills beviljats ett år i taget i framtiden ska beviljas på tre år infrias. För 2018 har Falkenberg­s kvinnojour fått 465 000 kronor i kommunalt bidrag.

– Det kommer att göra det enklare för oss att arbeta och planera vår verksamhet. Det är en trygghet. Jag hoppas dessutom att Kvinnofrid­steamet som togs bort 2014 kommer tillbaka. Det betydde mycket för många utsatta kvinnor i kommunen.

Fredric Hillertz, ordförande för Lärarförbu­ndet Falkenberg har höga förväntnin­gar på det nya styret.

– Det måste jag ju ha eftersom de går ut med att minskade barngruppe­r i förskolan är det viktigaste. Det går naturligtv­is inte att genomföra i dag, det krävs mer personal och nya lokaler. Det måste göras på ett hållbart och klokt sätt. Jag hoppas att ledningen vill ha med oss som en diskussion­spart i det arbetet, säger Fredric Hillertz.

”Som det är i dag får våra medlemmar nästan betala för att jobba inom daglig verksamhet. Habiliteri­ngsersättn­ingen ses som en uppmuntran, men den måste höjas till en rimligare nivå.” KARIN BORGSTRÖM,

ordförande FUB

JOAKIM KÄKI ÄR ordförande i Vinbergs innebandys­ällskap. Han har inte hunnit sätta sig in i vad den politiska förändring­en kan få för konsekvens­er för hans uppdrag.

– Jag har inte reflektera­t över det. I min värld hör idrott och politik inte ihop.

 ??  ?? FUB. Karin Borgström är ordförande i FUB. Hon ser fram emot att habiliteri­ngsersättn­ingen höjs och förväntar sig
FUB. Karin Borgström är ordförande i FUB. Hon ser fram emot att habiliteri­ngsersättn­ingen höjs och förväntar sig
 ?? Bild: LENA LYXELL ?? större valfrihet.
Bild: LENA LYXELL större valfrihet.
 ?? Bild: LENA LYXELL ?? FALKENBERG­S KVINNOJOUR. Donjeta Mlinaku är verksamhet­sledare på Falkenberg­s kvinnojour.
Bild: LENA LYXELL FALKENBERG­S KVINNOJOUR. Donjeta Mlinaku är verksamhet­sledare på Falkenberg­s kvinnojour.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? LÄRARFÖRBU­NDET. Fredric Hillertz är ordförande i Lärarförbu­ndet
Bild: OLA FOLKESSON LÄRARFÖRBU­NDET. Fredric Hillertz är ordförande i Lärarförbu­ndet
 ?? Bild: LENA LYXELL ?? VINBERGS IBS. Joakim Käki är ordförande i Vinbergs innebandys­ällskap
Bild: LENA LYXELL VINBERGS IBS. Joakim Käki är ordförande i Vinbergs innebandys­ällskap

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden