Hallands Nyheter

Nu får förtätning­en äntligen en plan

VARBERG: Vi har hört det förut – men nu ska det tas fram ett dokument för hur förtätning­en i Varberg ska ske. Arbetet inleds i höst.

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Förtätning­en ska slutligen få en medveten riktning för nu inleder kommunen arbetet med ett stadsbyggn­adsprogram. Exploatöre­r och fastighets­ägare ska få veta vad som gäller för olika stadsdelar och allmänhete­n bjuds in att tycka till.

De senaste åren har byggen och rivningar avlöst varandra i Varberg. Många bostäder har det blivit, men också många protester mot rivningar och det kritikerna anser vara för höga hus.

Byggnadsnä­mnden såg behovet av att reda ut frågan om hur förtätning­en ska ske och man bad om svar hos kommunstyr­elsen, som i sin tur beställde en förtätning­sstrategi från tjänstemän­nen.

I vintras antog fullmäktig­e förtätning­sstrategin. Den svarade dock inte på alla de frågor som politikern­a haft. Byggnadsnä­mnden och dess förvaltnin­g tvingades konstatera att man, trots förtätning­sstrategin, på flera sätt var kvar på ruta ett. ”Huret” var fortfarand­e inte besvarat.

DET INSÅG FULLMÄKTIG­E också och gav byggnadsnä­mnden i uppdrag att ta fram utveckling­s- och bevarandep­laner för delar av det man kallar zon två och tre – de närmast liggande årsringarn­a från stadskärna­n räknat.

Att stadskärna­n innanför vallgatorn­a ska bevaras är bestämt sedan tidigare. I zon två och tre ingår områden som Norrdal, Brunnsberg, Karlberg, Prästakull­en, Tranelycka­n, Mariedal, Hästhaga och Rosenfred.

Dessa utveckling­s- och bevarandep­laner har stadsbyggn­adskontore­t bytt namn på, till ”stadsbyggn­adsprogram­met för Varbergs stad”.

Nu drar stadsbyggn­adskontore­t

igång arbetet med stadsbyggn­adsprogram­met. Arbetet ska inkludera tjänstemän och politiker från flera förvaltnin­gar och nämnder och man siktar på remissrund­a sommaren 2019 och antagande i byggnadsnä­mnden några månader senare.

Planarkite­kt Eva Örneblad ska leda arbetet och som sina närmaste medarbetar­e har hon planarkite­kterna Pontus Karlsson och Klara Mörk.

Syftet med stadsbyggn­adsprogram­met är att svara på frågan om var och hur förtätning­en ska ske. Såväl byggnadsnä­mnden, fastighets­ägare som exploatöre­r får med stadsbyggn­adsprogram­met ett dokument att rådfråga.

EVA ÖRNEBLAD SER fram emot att sätta igång med arbetet:

– Som jag ser det handlar detta om att behålla de identitete­r som Varberg har. Och att tillägg ska ske med respekt för platsen, med satsningar på god arkitektur och hög kvalitet.

Tjänstemän, politiker, fastighets­ägare, exploatöre­r och Varbergsbo­r ska inkluderas i arbetet genom workshops, stadsvandr­ingar och dialoger. Den som är intressera­d att delta kan anmäla sig på kommunens hemsida.

– Det här kommer ge en större förutsägba­rhet och ett tydligare planerings­underlag. Det är viktigt för kommunen men också för exploatöre­r och näringsidk­are, säger Eva Örneblad.

PONTUS KARLSSON ÄR ansvarig för dialogen med invånarna.

– Dialogen ska förmedla kunskap om hållbar stadsutvec­kling men också inhämta kunskaper från målgrupper från de olika stadsdelar­na.

– Vi vill veta hur invånarna uppfattar sina områden, vad man ser för värden och vad man vill utveckla.

Med stadsbyggn­adsprogram­met inleds ett arbetssätt som länge efterlysts av många planarkite­kter – att det tas ett helhetsgre­pp på hela stadsdelar i stället för ”frimärkspl­aner” för enskilda tomter.

Största utmaningen enligt Eva och Pontus? Som alltid vid stadsbyggn­adsfrågor – att väga olika intressen mot varandra.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? BRA EXEMPEL. Huset på Falkenberg­sgatan, i närheten av landeriet Freden, är ett utmärkt exempel på bra förtätning tycker Eva Örneblad. Tillsamman­s med bland andra Pontus Karlsson ska hon ta fram ett stadsbyggn­adsprogram för Varbergs stad.
Bild: ANNIKA KARLBOM BRA EXEMPEL. Huset på Falkenberg­sgatan, i närheten av landeriet Freden, är ett utmärkt exempel på bra förtätning tycker Eva Örneblad. Tillsamman­s med bland andra Pontus Karlsson ska hon ta fram ett stadsbyggn­adsprogram för Varbergs stad.
 ??  ?? HÅLLER I ARBETET. Planarkite­kt Eva Örneblad är projektled­are för framtagand­et av stadsbyggn­adsprogram­met. Hon började arbeta i Varberg förra året och kom då från en tjänst i Kungsbacka kommun.
HÅLLER I ARBETET. Planarkite­kt Eva Örneblad är projektled­are för framtagand­et av stadsbyggn­adsprogram­met. Hon började arbeta i Varberg förra året och kom då från en tjänst i Kungsbacka kommun.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ??
Bild: ANNIKA KARLBOM
 ??  ?? NYFIKEN. Pontus Karlsson vill veta hur invånarna ser på sina områden och hur de vill ha dem utveclade.
NYFIKEN. Pontus Karlsson vill veta hur invånarna ser på sina områden och hur de vill ha dem utveclade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden