Hallands Nyheter

Varför har Egon (David Timonen) en revolver i handen? Är han oskyldig? Det visar sig i Sjönevads mordgåta.

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

När regissören Kålle Gunnarsson för första gången sätter upp en pjäs där publiken får lösa ett brott, så är det inte samma mördare varje kväll.

Konceptet har funnits ett bra tag – att publiken ska lista ut vem som är mördaren, under en helkväll med en trerätters middag. Precis som på många andra ställen får skådespela­rna på Sjönevads Gästis utanför Vessigebro röra sig mellan borden i stället för att ha en scen.

– Det är svårt att repa utan publik, för då blir det naturligt att vända sig lite mot mig och ha ryggen mot en tom stol där någon ska sitta. Vi vill ju att alla ska se så mycket som möjligt, förklarar Kålle Gunnarsson.

Att mördaren varierar kväll från kväll ställer också krav på regissören och aktörerna.

– Vi spelar på nästan samma sätt, men värdeladda­r olika scener. Det handlar om att göra vissa saker mer synliga och tydliga beroende på vem som är mördaren.

FEM SKÅDESPELA­RE delar på de sex rollerna i ”Sista dansen”. Chanette Karlsson, som var med i ”Kalenderfl­ickorna” och har spelat Krösamaja i flera av Kålles Emil-uppsättnin­gar, gör madam Eleonora Eldh.

– Hon är förnäm och van att få som hon vill. Hon har ett dansinstit­ut men vill dra sig tillbaka och lämna det vidare till sin adept. Hon vill inte lämna det till sin dotter,

för då hade svärsonen Egon fått makten över det och han har ju något skumt på gång, säger Chanette.

”Sista dansen” utspelar sig i Stockholm på 1920-talet. Adepten Laila Svepberg spelas av Tove Holm, som innan hon blev musikalart­ist på Performing Arts School (Pas) i Göteborg bland annat spelade Ida och Ronja i Kålles Astrid Lindgren-uppsättnin­gar.

– Laila är naiv och kärleksori­enterad. Och hon spelar lite dum. Jag spelar även Sveriges första kvinnliga advokat, säger Tove, som tycker att pjäsen är lättsam och tipsar om att publiken ska vara uppmärksam.

I ROLLEN SOM maken Egon Salvander syns David Timonen, som också är utbildad på Pas. Han har gjort politisk scenkonst och jobbat bakom kulisserna med Kålle, och är

nu sånglärare på gymnasiets estetprogr­am i Falkenberg.

– Egon äger apoteket, men har stora planer om att rymma iväg. Han är ganska glömsk och klantig, men man vet inte om han överdriver det lite, berättar David.

Agneta Kristianss­on, som spelar madams dotter Siv, har bland annat gjort ”Kalenderfl­ickorna” med Kålle och gjort historiska utomhuspjä­ser med Albert Olssonsäll­skapet i Halmstad.

– Siv är ganska grå och tråkig och förbannad på sin man. Det är en roll som får visa mycket känslor, säger Agneta, som tycker att det kan vara befriande att få spela arg.

Betjänten bär på en stor hemlighet och spelas av Pontus Liedberg, veteran från Nya Paraplytea­tern och Kålles sommarupps­ättningar.

– Sievert är stram och högdragen, men tycker om madam Eldh. Han har varit i huset länge och får reda på många saker om de andra, förklarar Pontus.

NÄR REPETITION­ERNA inför torsdagens fullsatta genrep fortsätter, så går det så hett till mellan Egon och Laila att Toves peruk flyger av. Kålles kluckande skratt hörs nog ända till Vessigebro…

– Jag gillar de här semiprofes­sionella uppsättnin­garna, för de brukar ha störst spelglädje, säger han lite senare.

Kålle hade tänkt skriva en egen mordgåta, med en del musikalnum­mer, men var tvungen att först bli klar med det helt nya manuset till ”Astrid Lindgrens Pippi på de sju haven”, som är årets julförestä­llning på Intiman i Stockholm.

– Jag frågade Sara Edholm, som var Lina i förra årets Emil-föreställn­ing, och fick en mordgåta som hon och hennes man har skrivit. Den passade perfekt för oss och lokalen, för den är enkel och tydlig. Blir detta bra, så fortsätter vi säkert med andra mordgåtor, berättar Kålle.

 ??  ??
 ?? Bild: MARTIN ERLANDSSON ?? FARLIGT. Vem riktar Siv Svalander (Agneta Kristianss­on) revolvern mot? Och skjuter hon? Det avslöjas när Kålle Gunnarsson­s första mordgåta har premiär.
Bild: MARTIN ERLANDSSON FARLIGT. Vem riktar Siv Svalander (Agneta Kristianss­on) revolvern mot? Och skjuter hon? Det avslöjas när Kålle Gunnarsson­s första mordgåta har premiär.
 ??  ?? ETT BREV. Laila Svepberg (Tove Holm) tar hjälp av betjänten Sievert (Pontus Liedberg) för att skriva ett brev i ”Sista dansen” på Sjönevads gästis.
ETT BREV. Laila Svepberg (Tove Holm) tar hjälp av betjänten Sievert (Pontus Liedberg) för att skriva ett brev i ”Sista dansen” på Sjönevads gästis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden